Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Nacionalista felhangok egy játszótér miatt

Nagyszalontán ismét egy magyarellenes kirohanás borzolja a kedélyeket, a rosszindulat és a nacionalizmus egyre erősebb hullámokat generál az egyébként említésre sem méltó történet kapcsán.

nacionalista 1

Nagyszalonta testvérvárosa, Csepel egy Romániában egyedülálló „meseparkot” adományozott a bihari hajdúvárosnak. A kreatív, látványos és különleges játszótéri alkalmatosságok szállítását és összeszerelését, a környezet rendbetételét szintén a magyarországi testvérönkormányzat vállalta magára. Ennek eredményeképpen ma délben át is adják a játszóteret, amelynek segítségével a kétszáz éve éppen Nagyszalontán született Arany János Toldijának történetével ismerkedhetnek meg a kicsik.

Egy szalontai hangadó azonban nem tudott felhőtlenül örülni ennek, és belekötött abba, hogy a játszótér köré ültetett facsemeték mellé piros és zöld tartókarókat helyeztek el a kivitelezők, miközben a fácskák törzse egészen világos, így függőleges sávokban piros–fehér–zöld a színösszetétel. A nagyszájú román „hazafit” a részletek hidegen hagyták, a városvezetők torkának esett és egyből diszkriminációt és sovinizmust kiáltott. Nem is kellett sokat várnia a „segítségre”, a magyar jogérvényesítést és a kisebbségi jogokat folyamatosan támadó, a krónikus feljelentőnek számító Dan Tanasă meg is írta: a játszóteret adományozó Csepel önkormányzata „nem mulasztotta el a lehetőséget, hogy Magyarország zászlaját szimbolikusan megjelenítse és ezáltal egy banális helyszínt, egy játszóteret a magyar sovén propaganda helyévé változtassa”.

nacionalista 2

A román nacionalista kirohanásokból heves vita alakult ki a városban. Ehhez annyit lehet hozzátenni, hogy ha azok is, akiknek szúrja a szemét a világos fatörzs és annyira elvakult románok, hogy egyből a magyar trikolórt látják mindenütt, legalább annyit foglalkoznának a saját dolgukkal, mint a másokéval, sokkal előrébb tartana a szalontai románság is.

Borsi Balázs