Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Múzeumi éjszaka a hajdúvárosban

A nagyszalontai Arany János Művelődési Egyesület szervezésében, Patócs Júlia elnök vezetésével többnapos hétvégi, szellemi feltöltődést jelentő eseménysorozaton vettek részt a szalontaiak a Múzeumok Éjszakája keretében.

Arany és Petőfi mása a múzeumban

Arany és Petőfi mása a múzeumban

Pénteken, az Arany János Emlékmúzeum, a Csonkatorony udvarán kézműves standok, könyvsátor kapott helyet, továbbá Toldi-játékkal várták az érdeklődőket.

Arany személyes tárgyai

Arany személyes tárgyai

Szombaton az előző napi események folytatódtak, kiegészülve tárlatvezetésekkel; Pelok Gabriella Arany-versek előadásával egészítette ki az ünnepi programot. A másnapi események az éjfélig tartó, ingyenes múzeumlátogatással egészült ki.

Gali Teréz a múzeum előtt

Gali Teréz a múzeum előtt

Az emlékmúzeumban, annak emeleti részeiben berendezett Arany János-emléktárgyakat tekinthette meg a nagyérdemű. A kiállítás anyaga ritkán látható, féltve őrzött darabokkal egészült ki. Szakács Zoltán iskolalelkész tárlatvezetői szerepében Arany Jánosról hasznos és megszívlelendő útmutatásokat ajánlott a látogatók szíves figyelmébe: Arany szerette, nagyra becsülte a népköltészetet, a meséket, a mondákat. A hagyományok ápolásában, a szellemi értékek nyomán kell haladni, ajánlatos kutakodni: „Meg kell kapargatni a felszínt” – ajánlotta a hallgatóság figyelmébe Szakács, hiszen Szalontán, a hajdúváros sok mondával, mesékkel is rendelkezett, melyek között akár feltárásra várók is akadhatnak – mondta Szakács.

A Múzeumok Éjszakáját Gali Teréz gitárjátékával kísért énekeivel tette emlékezetessé, dalai megtöltötték a Csonkatorony környékét, varázsoltak igazi, szerenádi hangulatot.

Sára Péter