Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Művészeti szárnypróbálgatás

A nagyváradi Francisc Hubic Művészeti Iskola vezetősége nyílt napot szervez a taninézetben június 11-én, továbbá június 18-án a Nagyváradi Állami Filharmóniában tartandó évzáró ünnepségükre is várják az érdeklődőket. A részletekről Marian Boboia, az intézmény vezetője, illetve Holló Cs. Kinga képzőművész, grafikatanár és Gavrucza Nagy László gitártanár számoltak be.

muveszeti 1

Gavrucza Nagy László, Marian Boboia és Holló Cs. Kinga

Mint elhangzott, kedden, azaz június 11-én, 16 és 20 óra között a Szilágyi Dezső (ma Moscovei) utca 5. szám alatti székhelyükön kötetlen programra várják mindazokat, akik szeretnének megismerkedni a művészettel. A cél az, hogy a mindennapi rohanásban űrt hagyó, úgynevezett „művészeti fehér foltot” pótolják, hogy megismertethessék a szülők által tehetségesnek vélt gyerekekkel a művészetek (zene, grafika, festészet, szobrászat stb.) szépségét. Persze nemcsak velük, hanem akár a középkorosztállyal is. Erre már – elmondásuk szerint – volt példa. A nyílt napon bárki betérhet a Nagyvárad szívében lévő iskolába, ahol a műhelyekben ingyen ki lehet próbálni a különféle billentyűs és ütős hangszereket, továbbá rajzolhatnak a jelenlévők, és az érdeklődők bármilyen szakmai kérdésre választ kaphatnak a szakoktatók részvételével zajló eseményen. Erre a rendezvényre egyébként egy papírhajókból készült installációval is készültek a szervezők. Ez az installáció a bejáratnál megtekinthető. A papírhajócskák közül 18 színes (ez a tanintézet 18 szakát szimbolizálja), a többi pedig fehér és szürke. Mint ahogy Holló Cs. Kinga fogalmazott, ezek az „embereket és az útkeresést szimbolizálják”. Az esemény keretében lesz még egy kiállítás is az ott tanuló diákok alkotásaiból.

A június 18-ai évzáróra is várnak minden művészetkedvelőt. Ez 17 órakor kezdődik a filharmóniában, és a végzős diákok lépnek föl. A belépés ingyenes.

Sükösd T. Krisztina