Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Művészeti nap a „királyi héten”

A „királyi hét” keddi napját a képzőművészetek szerelmesei élvezhették igazán, ugyanis több ilyen jellegű kiállitást nyitottak meg a Partiumi Kersztény Egyetem (PKE) hallgatói a Ballassi Intézet és a Budapesti Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) közreműködésével.

muveszeti nap a kiralyi heten  1

Az érdeklődők kora délután a vár adminisztrációs épületébena a Design Nap első tárlatának megnyitóján erdélyi vállalkozók termékeinek csomagolásait tekinthették meg 100% Made in Transylvania cimmel. Ugyanitt lehetett megtekinteni a csernátoni designtábor legsikeresebb alkotásait. Az említett kiállítások mellett a PKE hallgatóinak a munkáiból is plakátkiállítást hoztak össze a szervezők. A tárlatot Kovács Zoltán, a PKE Képzőművészeti Tanszékének oktatója nyitotta meg.

A PKE hallgatói nemcsak plakátjaikkal kápráztatták el a művészet értőit és kedvelőit, hanem egy multimédia-kiállítással is. A vár M épületében Art Generator 3 névvel nyitottak tárlatot a fiatal művészek. Az érdeklődők megtekinthették többek között a vár digitális 3D-s rekonstrukcióját, és több kreatív installációt is szemügyre vehettek azok akik ellátogattak a kiállítás megnyitójára. A fenn említett kiállításokat, aki esetleg lemaradt volna róla, megtekintheti egészen július 25-ig, azaz a Szent László Napok végéig.

muveszeti nap a kiralyi heten   3

Nemcsak a várban lehetett különleges alkotásokat megtekinteni, a PKE nemrégiben átadott épületét ellepték a Mercedes-makettek, amiket a MOME lelkes designer hallgatói hoztak el a nagyváradi közönség számára. Egy konferencia keretében lehetett megismerkedni mind a MOME munkásságával, mind az ottani hallgatók projektjeivel. Dr. Lenkei Balász, a MOME egyik adjunktusa öt ügyes formatervező szakos hallgató (Sebestyén Marcell, Becze Joseph, Csihár Marcell, Nagy Marcell és Szántó Tamás Dániel) makettjét állította ki a PKE aulájában.

Vincze Nagy Anikó