Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkával telt az év

Mozgalmas év volt a 2015-ös Cseke Attila RMDSZ-es parlamenti képviselő számára, aki tegnap sajtótájékoztatón számolt be törvénykezdeményezéseiről.

Munkaval

Az új Pénzügyi Törvénykönyv tartalmaz egy olyan előírást, amelynek eltörléséért tavaly az RMDSZ jogszabályt kezdeményezett, azonban „a kormány ellopta az ötletet” – mondja Cseke Attila. Az történt, hogy mindazoknak, akik valamikor értékjegyeket birtokoltak, az adóhivatal néhány tíz lejes jövedelem után 468 lejnyi egészségügyi hozzájárulást szabott ki 2012-re. Az RDMSZ akkor kérte a változtatásokat, a kormány végül elfogadott egy törvényt, amely eltörölte ezeket az összegeket, a probléma azonban fennáll, mert a Pénzügyi Törvénykönyv vonatkozó rendelkezéseit nem érvénytelenítették.

Még ebben a parlamenti ülésszakban benyújtja a szelektív hulladékgyűjtésről szóló törvénykezdeményezést, melynek lényege, hogy ki-ki az általa termelt hulladék mennyisége szerint fizessen a jelenlegi átalánydíj helyett, mondta a képviselő, aki azt is hozzátette: a másik sikertelen törvénykezdeményezése a tömbházlakások hőszigetelési programjának bővítéséről szólt, ezt a kormány pénz miatt nem támogatta.

Még a szenátus előtt van a valutahitelek kiváltását célzó törvénytervezet, ennek értelmében a kölcsönöket a szerződéskötéskor érvényes árfolyamon kellene visszafizetniük az adósoknak. A történelmi városközpontok felújításáét célzó törvénykezdeményezés egy szavazaton bukott meg, de decemberben tárgyaltak erről Vasile Dîncu miniszterelnök-helyettessel, aki nyitottnak mutatkozott a kezdeményezésre, így elképzelhető, hogy a kormány lép ebben a kérdésben. Ha mégsem, ezt a törvénykezdeményezést is újra benyújtja, mondta Cseke Attila.

Ugyanazon a kormányülésen fogadtak el két kezdeményezést, ezekből lett a 2015/271-es, illetve a 2015/272-es számú törvény. Az első jogszabálynak köszönhető, hogy gyakorlatilag felszabadították a közszférában az állásokat. Ezeket még 2009-ben blokkolták, akkor hét állás megüresedésekor vehettek fel egy embert, 2013-ban enyhítettek a szabályon, akkor a megüresedő állásokat betölthették, de csak a kormány jóváhagyásával, melyre sokszor egy évet is kellett várni.

A másik jogszabály a családon belüli erőszak áldozatainak jelentett segítséget, ugyanis 5 órában határozta meg azt az időtartamot, mely alatt a bíróság által kibocsátott távolságtartási végzést el kell juttatni a rendőrséghez, a rendőrök ugyanis kilakoltathatják (akár saját tulajdonú lakásából, házából is) az agresszort, az áldozatoknak pedig nem kell tovább elszenvedniük a bántalmazást.

A képviselő végezetül elmondta, 2015 nagy hiányosságának azt tartja, hogy semmi sem történt a decentralizálás ügyében, idén ugyanis a választások miatt biztosan nem kerülhet erre sor – részlegesen sem.

Fried Noémi Lujza