Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkaszüneti napok 2016-ban

Romániában 12 államilag elismert, hivatalos ünnepnap lesz az idén, eggyel kevesebb, mint a tavaly, ugyanis idén az ortodox húsvét május 1-jére esik. A hivatalos ünnepek kapcsán gyakorlatilag hét munkaszüneti napot élvezhet majd a lakosság, a fennmaradó öt ünnepnap ugyanis hétvégére esik. Az újév első és másodnapja, vagyis január 1-je és 2-a pénteken és szombaton voltak, Havasalföld és Moldova egyesítésének román ünnepe pedig január 24-én vasárnapra esik majd.

munkaszuneti

Ugyancsak egy vasárnapi napon esik majd egybe az ortodox húsvét és a május 1-jei munkaünnap. Munkaszüneti nap lesz viszont az ortodox húsvét másodnapján, vagyis május 2-án. A katolikus húsvétot idén március 27-én ünnepeljük. A következő munkaszüneti nap pünkösd kapcsán június 20-án, hétfőn lesz. Hétköznapra esik emellett Mária elszenderedésének ünnepe augusztus 15-én (hétfőn), Szent András napja november 30-án (szerdán), valamint a December 1-jei román nemzeti ünnep (csütörtök). A hagyományokhoz híven ugyanakkor idén is munkaszneti nap lesz karácsony másodnapja, vagyis december 26-a, hétfő.

Az elmúlt év folyamán az ország lakossága 13 hivatalos ünnepnapon élvezhetett munkaszüneti napokat, amelyek közül 8 esett hétköznapokra. A munkaügyi törvénykönyv az idei évre 12 szabadnapot állapít meg a fő ünnepere, ugyanakkor kimondja, hogy az olyan munkakörökben, ahol nem szüneteltethető a munka (például kórházakban vagy közélelmezési egységekben) ünnepi munkarenddel kell dolgozni. Azoknak az alkalmazottaknak a részére, akik valamilyen jól indokolt okból nem kaphattak szabadnapot a hivatalos ünnepeken, a munkaadók 30 napon belül kötelesek szabadnapot adni, vagy ellenkező esetben a ledolgozott munkanapokra bérezési pótlékot kell adniuk, amely a megszabott napi munkadíjnaknakk legalább a 100%-át el kell hogy érje. Vagyis a ledolgozott ünnepnapokért dupla fizetés jár.

Sz. G. T.