Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkaszüneti nap lesz a gyermeknap

Elfogadta a szenátus a június elsejét munkaszüneti nappá nyilvánító törvénytervezetet. Ha a képviselőház is megszavazza, a nemzetközi gyermeknap hivatalos szabadnap lesz.

munkaszuneti

A tervezetet az RMDSZ-s Biró Rozália Bihar megyei szenátor és a nemzeti liberális párti Claudia Boghicevici képviselő terjesztette be, és összesen 61 honatya támogatta aláírásával. Kedden a szenátus mindössze egyetlen ellenszavazattal fogadta el a jogszabályt. A tervezetet korábban a kormány is pozitívan véleményezte, így minden esély megvan arra, hogy jövőre már hatályba is lépjen.

Az előterjesztők indoklása szerint a romániai szülők így is kevés időt töltenek a gyerekeikkel, és hiányuk a június elsejei rendezvényekről negatív hatással van a gyerekek szociális és pszichikai fejlődésére.

A kezdeményezők szerint valamennyi romániai alkalmazott számára szabadnap kell legyen június elseje, hiszen diszkrimináció lenne, ha csak a szülők részesülnének a kedvezményben. A kezdeményezést időközben több civil szervezet is felkarolta, illetve támogatja a gyermekvédelmi hatóság is.

Mint ismert, a parlament egy hete nyilvánította munkaszüneti nappá január 24-ét. Ha Biró Rozáliáék javaslatát is elfogadják, akkor jövőre kettővel több szabadnapjuk lesz a hazai alkalmazottaknak.