Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkáltatók és munkakeresők találkoztak

Csütörtök délelőtt a nagyváradi Continental Szálloda konferenciatermében rendhagyó interaktív találkozóra került sor a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) szervezésében, az úgynevezett FACTOR („Fii activ în oraşul tău”, azaz Légy aktív városodban) projekt keretében, az Európai Szociális Alap társfinanszírozásában.

Az interaktív szemináriumot Dacian Palladi ismert üzletember tartotta.

Bár igaz, hogy a kezdés tekintetében lapunkat félreinformálták, kérésünkre az AJOFM vezérigazgatója, Békési Csaba elárulta, ez egy olyan esemény, amelynek keretében Nagyváradon tulajdonképpen először sikerült összevonni egy nyílt vitára alkalmat adó találkozó keretében mind a Bihar megyei munkáltatók képviseletét, mind pedig a munkakeresők, illetve munkanélküliek érdekelt népes táborát, azaz jelen esetben mintegy 115 személyt, akik bizony aktívan válaszoltak jelenlétükkel az előzetes felhívásra és vettek részt nyílt vitában.

Munkaltatok (Bekesi Csaba AJOFM)

Békési Csaba a projekt logójával

A találkozón terítékre kerültek a munkaerőpiac aktuális égető problémái, azaz, hogy miért képtelen a munkaerőpiac, illetve a munkakeresők tábora hatékony párbeszédet folytatni, és egymásra találni. Az AJOFM szerepe ezúttal is a felek közötti dialógus lehetőségének megteremtése volt azért, hogy a potenciális, ténylegesen dolgozni akaró munkaerőt megfelelően tájékoztassák részben a Bihar megyei munkaerő-piaci lehetőségekről, másrészről minden olyan aktuális problémáról, amelyek a mai világban való boldogulást, elhelyezkedést illetik. Dacian Palladi hangzatos és szemléletes, meggyőző előadói stílusban, igazi „hittérítő”-menedzser és -moderátorként provokálta párbeszédre egyrészről a munkaadókat, másrészről a munkakeresők, vagy a már alkalmazásban lévők kisebb-nagyobb mértékben csalódott, elégedetlen, avagy még reménykedő táborát feltüzelve.

Békési Csaba összefoglalta: „a párbeszéd nyomán megfontolhatjuk, hogyan legyünk a mai összezavarodott világban egymással tisztességesebbek, civilizáltabbak, komolyabbak, és bármilyen szakmánk is legyen, miként váljunk nyitottabbá és rugalmassá a munkakeresés lehetőségeire oly módon, hogy ne maradjunk saját elképzeléseink befalazott rabjai, mert a munkaadók kompetenciánk mellett mindig rátermettségünket és nyitottságunkat, fogékonyságunkat fogják figyelembe venni.” A nyílt vitán az is elhangzott egyebek mellett, hogy ideje lenne végre egy nyilvános internetes „feketelistát” létrehozni az AJOFM-nek azokról a cégekről, amelyeknél köztudottan az alkalmazottak jogaival való visszaélések sokasága tapasztalható.

Tóth Gábor