Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkalehetőségek itthon és külföldön

Bihar megyében 858 munkahelyre várnak jelentkezőket, az állások zöme, összesen 728 Nagyváradon van, derül ki a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) augusztus 23-i összesítéséből.

Felsőfokú, egyetemi végzettséggel rendelkezőknek 107, középfokú (érettségei) vagy szakiskolai végzettségűeknek 374 munkahelyet, szakképzetlen munkásoknak (általános iskolai vagy középfogú végzetséggel) pedig 247 állást kínálnak A legtöbb állásajánlatnál a szükséges végzettség mellett azt is feltűntetik, szükséges-e a munkahely elfoglalásához tapasztalat, s ha igen, mennyi. Az ügynökség élesdi kirendeltségéhez 39, a belényesihez 79, a margittaihoz pedig 12 állásajánlat érkezett.

munkalehetosegek

Bihar megyében keresnek többek között felsőfokú végzettséggel rendelkező adatbázis-kezelőt, programozót, kereskedelmi ügynököt, könyvelőt, közgazdászt, tervezőmérnököt, jogtanácsost, de radiológus, szemész és belgyógyász szakorvost is.

Középfogú vagy szakiskolai végzetséggel, és előzetes munkatapasztalattal vagy anélkül többek között pékeket, bárosokat, minőségellenőröket, műszaki rajzolót, cukrászt, hegesztőt, és eladókar is keresnek megyénkben.

Szakképzetlen munkások jelentkezését várják például szobalánynak, idősgondozónak takarítónőnek, konyhai kisegítőnek, sofőrnek stb.

 

Külföldi munka

Az AJOFM http://www.bihor.anofm.ro/ honlapján egyébként megtalálják a Bihar megyei munkahelyek mellett az országos, illetve külföldi munkalehetőségeket is megtekinthetik. A külföldi állásajánlatokról az ügynökség nagyváradi, Nadárnyi (ma Transilvaniei) utca 2. szám alatti székhelyén, a fölszinti EURES irodában Simona Burdeantól kérhetnek tájékoztatást, őt az AJOFM 0259/436-821-es telefonszámának 134-es mellékén is elérhetik.

A külföldi álláslehetőségek is változatosak, és az ügynökség oldalán megtalálják azoknak az egészségügyi intézményeknek a listáját is, amelyekben kiállíthatják a külföldi munkavállaláshoz szükséges egészségügyi igazolásokat.

A külföldi ajánlat is gazdag. Nagy Britanniába keresnek például idősgondozókat, nővéreket, Belgiumba eperszedésre várnak jelentkezőket, Írországba raktárba és hősfeldolgozásra keresnek munkaerőt, Németországban bárosokra és pincérekre van szükség de szállodai dolgozót is keresnek, Olaszországba virágkertészetbe várnak dolgozókat, Csehországban kamionsofőr jelentkezését várják. A külföldi munkalehetőségek listáját a http://www.eures.anofm.ro oldalon találják, itt minden ajánlatnál részletesen feltüntetik az elvárások (például jogosítvány, képzettség, nyelvismeret) mellett az ajánlott bért, azt, hogy van-e szálláslehetőség vagy kap-e a munkavállaló útiköltség térítést.

Fried Noémi Lujza.