Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkahelyekkel segítik a romákat

Tegnap délelőtt a Romániai Vállalkozásokért Egyesület (ROVE) szervezésében tartották meg A Szociális gazdaság fejlesztése vidéken: esély a roma közösségek számára című projekt nyitókonferenciáját. A 3 767 530 lej összértékű, 24 hónapos lefolyású projektről elsőként Nagy Gábor projektmenedzser tájékoztatott, az eseményt Gönczi József, a ROVE ügyvezetője moderálta.

A roma közösség tagjait segítő projekt október 15-én indult, az azóta eltelt időben a hat településen, Bihardiószegen, Alsólugason, Krasznán (Szilágy megye,) Előpatakon (Kovászna megye), Baconban (Kovászna megye) és Etéden (Hargita megye) kiválasztották a projektben részt vevő 180 személyt (településenként 30-at), köztük kilencven nőt, akiknek munkahelykeresésben segítenek majd. Alakultak, illetve alakulnak azok az építőipari szociális vállalkozások, melyeknek négy-négy alkalmazottja lesz, így 24 ember munkához jut. Nekik kilenc hónapig a pályázatból fedezik a bérüket, a fennmaradó 15 hónapban pedig a vállalkozások jövedelméből fedezik majd a béreket.

Bogdán László, Cserdi polgármestere

Bogdán László, Cserdi polgármestere

A projektindítón érdekes előadást tartott Bogdán László, a magyarországi Cserdi polgármestere. Constantin Badea, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara (CCI) ügyvezető igazgatója a szociális vállalkozásokról beszélt, Mados Attila, Bihardiószeg polgármestere Paradoxon címmel tartott telőadást, Denisa Mada építészmérnök, az Abed Nego Com Kft. munkatársa az építőipari helyzetképről keresett szakmákról, valamint az alvállalkozókkal való együttműködésről értekezett, és bemutatták a  Ciore Roma Alapítvány tevékenységét is.

Megtelt a terem érdeklődőkkel

Megtelt a terem érdeklődőkkel

Bogdán László polgármester a munka fontosságáról beszélt, saját példájukon keresztül mutatva meg: lehet kiutat találni. Az elöljáró őszintén beszélt arról is, hogy a roma közösség tagjainak fontos betartani az alapvető viselkedési normákat is, az iskolában például szerinte nem a roma identitást kell tanítani, az a család dolga, viszont azt is látja, nem törődnek a gyermekek oktatásával. A falu egyébként arról vált híressé, hogy immár élelmiszer-adományokkal támogatja a szegényebbeket, a faluban például jelenleg egyetlenegy embernek nincs munkája.