Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkahelyek fiataloknak

Nyáron a szezonmunkák idején bizonyára sokakat érdekelhet az, hogy milyen munkalehetőségek vannak Bihar megyében. A munkavállalási lehetőségekről a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökség (AJOFM) igazgatóját, Békési Csabát (képünkön) kérdeztük, arról milyen lehetőségek vannak a megyében azok számára, akik a nyár ideje alatt diákként, vagy friss végzősként vállalnának munkát itt, vagy határon túl.

Munkahelyek fiataloknak

Az igazgató elmondta, hogy idén minden olyan munkáltatónak, aki június 15.  és szeptember közepe között diákot alkalmaz, lehetősége van támogatást kérni az AJOFM-től. Minden alkalmazott diákot, meghatározott időre szóló szerződéssel kell, felvegyenek az említett időszakra, valamint az alkalmazást követően 30 napja van a munkáltatónak bejelenteni az ilyen típusú alkalmazást. A támogatás igényléséhez szükséges egy igazolás, hogy a munkavállaló valamely közép- illetve felsőfokú tanintézményben tanul, valamint szükséges mindkét fél (munkáltató, munkavállaló) személyes iratainak másolata. Békési Csaba elmondta, hogy idén 17 fiatal után igényelték ezt a támogatást, és ez a szám egyre csak növekszik.

A diákmunkák mellett a beszélgetés során szóba került a frissen végzettek helyzete is. Azok akik idén végezték a középiskolát (sikeres érettségivel, vagy nélküle), vagy egyetemet hat hónapig igényelhetik a 250 lejes munkanélküli segélyt, valamint az AJOFM emberei segítenek nekik munkát találni. Amennyiben nem találnak megfelelő munkahelyet a fiatal végzettnek különböző szakkurzusok segítségével ingyenes képzést biztosítanak számára. Amikor a fiatal leszerződik bármilyen céghez, 500 lej bónuszt kap a munkakezdéshez. Minden olyan munkáltató, aki fiatal végzőst alkalmaz havi 900 lejes juttatásban részesülhet 12 hónapig, amennyiben munkakönyvvel alkalmazzák a munkavállalót, mindössze annyi a követelmény, hogy legalább 18 hónapig kell alkalmazni a frissen végzett fiatalt. Továbbá a fiatal végzős, aki a lakhelyétől több mint 50 km-re talál, munkát további támogatásban részesül, három évig az AJOFM biztosit neki havi 900 lejt, a lakhatási költségek fedezetére.

munkahelyek 2

A frissen végzettek problémája mellett állandó kérdéskört jelent a külföldön való munkavállalás fiatalként, ebben is segít az AJOFM. Békési Csabától megtudtuk, hogy kapcsolatuk van egy európai munkaportállal (EURES) amely segíti a munkavállalókat az európai országokban való elhelyezkedésben. Az EURES adatbázisába bekerült munkahelyek biztonságosak, és költségmentesek. A munkavállaló AJOFM ügynökségen keresztül jut el a külföldi munkaadóhoz. Ilyen esetekben az AJOFM emberei segítséget nyújtanak mind a munkahely kiválasztásában, mind az idegen nyelvű önéletrajz elkészítésében, de vannak programok melyek keretén belül ingyen utaztatást és egy havi szállást lehet igényelni.

Bármelyik munkavállalási lehetőségben érdekelt személyek jelentkezhetnek az AJOFM Nadányi (Transilvaniei) úti székhelyén.

Vincze-Nagy Anikó