Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Munkaerőképzés a vendéglátásban

A Kiváló Vendégszeretet Központja elnevezésű uniós projektet ismertették tegnap a Bihar Megyei Munkaerő-elhelyező Ügynökségen (AJOFM). Luminiţa Popa, az Active Job Consulting cég vezetője és egyben projektmenedzser számolt be a tavaly áprilisban indult és az idén november végén záruló projekt eddigi eredményeiről.

Luminiţa Popa hangsúlyozta, hogy partnerük az AJOFM, és az ügynökség segítségével eddig 1146 személyt sikerült át-, illetve továbbképezniük az ország öt fejlesztési régiójában, valamint további 104 személy fog még részt venni a tanfolyamaikon. A kurzusok a vendéglátóipari képesítést biztosítják, például szakácsokat, pincéreket, eladókat, szobalányokat, turisztikai ügyvezetőket, bárosokat stb. képeztek. A projekt révén eddig 126 esetben közvetítettek munkahelyeket az álláskeresőknek.

Luminiţa Popa és Békési Csaba

Luminiţa Popa és Békési Csaba

Békési Csaba, az AJOFM igazgatója a Bihar megyében tartandó szeptemberi állásbörzékről számolt be, melyek részei ennek az uniós projektnek. Mint hangsúlyozta, vidéken rengeteg olyan munkanélküli él, akikhez nem jut el az információ, mert nem olvasnak újságot, nem nézik a híreket a tévében, vagy még tévéjük sincs, annyira rossz anyagi helyzetben vannak. Éppen ezért úgy döntöttek, hogy ezekhez az emberekhez el kell jutniuk, képezniük és informálniuk kell őket. Szórólapokkal, plakátokkal hívják majd fel a figyelmüket a Belényesben (szeptember 10.), Margittán (szeptember 11.), Élesden (szeptember 17.) és Nagyszalontán (szeptember 18.) szervezendő állásbörzékre. Ezeken a településeken és a környező falvakban nagy a munkanélküliség. Például Élesden 1766, Belényesben 1847, Nagyszalontán 1258, Margittán és Érmihályfalván pedig 2300 fölött van a számuk, és alig negyedük kap munkanélküli segélyt.

Mivel Bihar megyében igen alacsonyak a bérek, sokan a szomszédos megyékben vállalnak munkát, akár 10–12 százalékkal nagyobb fizetésért, ugyanabban a munkakörben. „Talán a munkaadók is kezdik felfogni, hogy nagyobb fizetéseket kellene bevezetniük, minthogy ugyanazért a munkáért buszokkal vigyék a Bihar megyei munkaerőt másfelé dolgozni”– fogalmazott Békési. Hozzátette azt is, hogy az idén az előző esztendőkhöz képest sokkal kevesebb (1520) érettségiző diák jelentkezett náluk munkanélküli segélyért. Három éve például 2600-an igényelték ezt a támogatást. Szerinte ez annak tudható be, hogy egyre kevesebb a fiatal generáció Biharban, illetve sokan külföldön tanulnak tovább, vállalnak munkát.

Sükösd T. Krisztina