Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Múltidéző séta a temetőben

Péntek délután a Szent László Napok programsorozatában került sor egy kegyeleti, múltidéző temetőlátogatásra a nagyváradi zsidó sírkertben. Körülbelül nyolcvan érdeklődő gyűlt össze a Rulikovszki temető bejáratánál. A temetőlátogatás szervezője Farkas László kalauzolta az érdeklődőket a zsidó temető hantjai között. A csapatban több ismert lokálpatrióta, helytörténész is jelen volt, így például Péter I. Zoltán és Kupán Árpád, akik csatlakozva a szervező előadásához érdekes dolgokkal ismertették meg a zsidó temető kapcsén a hallgatóságot.

multidezo

A múltidéző temetőlátogatás során a csapat ellátogatott több ismert váradi, magyar zsidó sírjához, a váradi izraelita sírkertben nyugszik ugyanis dr. Nyiszli Miklós, egykori váradi orvos, akit a közvélemény elsősorban arról ismer, hogy a második világháború idején elszenvedett deportálása idején a haláltáborok orvosának, Josef Mengelének a boncorvosa volt az auschwitzi haláltáborban. De ezenkívül  számos ismert váradi zsidó nyugszik a sírkertben, így például dr. Kecskeméti Lipót nagyváradi főrabbi, Sonnenfeld Adolf, a nagyváradi nyomdász, dr. Grósz Albert, aki kórházat alapított Nagyváradon a szembetegeknek, Veiszlovits Adolf temetkezési vállalkozó, a Concordia vállalat alapítója, Emőd Tamás (Fleischer Ernő), a Holnap irodalmi társaság tagja, Ady jó barátja.

Szőke Mária