Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Múltidézés Gálfalvi Györggyel

Csütörtökön mutatták be a nagyváradi Illyés Gyula könyvesboltban Gálfalvi György marosvásárhelyi író Kacagásaink címmel közreadott emlékiratait, amely a Holnap Kulturális Egyesület és a Noran Libro kiadó gondozásában jelent meg. A könyv címéhez híven, öniróniát sem mellőző humorral idézi fel a kommunista diktatúrát és a rendszerváltozást követő időszakot a szerző személyes élményein keresztül, a ’60as évektől kiindulva.

multidezes 1

A kötet sajátossága, hogy a szerző saját emlékei mellett a Securitate megfigyelési dossziéiból is merít, olyan részleteket és eseményeket idézve fel, amelyek másként feledésbe merültek volna. „Sok társszerzőt fel lehetett volna tüntetni a könyvben, mert a Securitate munkatársai lázas szorgalommal jegyezték le Gálfalvi György életének minden mozzanatát” – mondta bevezetőjében a szerzővel beszélgető Szűcs László, aki a könyv egyik fontos erényeként emelte ki azt, hogy a benne szereplő tíz, különböző időszakban és különböző műfajban íródott rész nyelvileg mégis teljesen egységes és folytatólagosan olvasható.

„Gálfalvi Györgyben a nemzetiségéhez és szülőföldjéhez görcsösen ragaszkodó tollforgatók prototípusát köszönthetjük, aki minden cselekedetével a közösséget kívánta szolgálni” – mondta a szerzőt köszöntő Varga Gábor, író. Mint hozzátette, Gálfalvi a marosvásárhelyi Igaz Szó című irodalmi folyóirat munkatársaként a nehéz megpróbáltatások idején is kitartó támogatója volt a nagyváradi Ady Endre Irodalmi Kör tagjainak, bár szókimondása miatt számos konfliktusba került a titkosszolgálattal.

multidezes 2

A könyvbemutató során Gálfalvi György felidézte a váradi írókkal és az Ady-körrel kapcsolatos emlékeit, első kihallgatásait, és Szűcs László segítségével egy korabeli telefonbeszélgetést is megelevenített, amelyet a titkosszolgálat emberei rögzítettek. Megfigyelési dossziéjával kapcsolatban, amely 6000 oldalas és 15 kötetet tesz ki, a szerző ironikusan csak annyit jegyzett meg: sajnálja, hogy a megfigyelését végző ügynökök jelentéseikben többet idéztek magánbeszélgetéseiből, mint írásaiból.

multidezes 3

A beszélgetés során szó esett arról is, hogy Gálfalvi már ’89 decemberében is szkeptikus volt a forradalommal kapcsolatban. „Évtizedek tapasztalatából azt tanultam meg, hogy vannak dolgok, amiken nem változtathatok. Ilyen volt a nemzetiségi kérdés is. Akármerre fordulhat a világ, ebben nem tudunk közös nevezőre jutni, még a legjobb román barátaimmal sem. Közülük még a legértelmesebbek is értetlenül állnak az előtt, hogy mi magyarként akarunk megmaradni. Erre gondoltam, amikor már ’89 decemberében megmondtam Markó Bélának, hogy nem lesz itt más világ” – idézte fel a szerző.

A marosvásárhelyi fekete márciusra reflektálva azt is kifejtette: „nem tudom, hogy el lehetett-e volna kerülni, vagy halasztható lett volna, de csak azt mondhatom, mit Sütő is megírt, hogy ez egy megtervezett dolog volt. Valami mindenképp kirobbant volna, esetleg nem ilyen élesen”.

Az emlékidézés baráti beszélgetéssel és dedikálással zárult.

Sz. G. T.