Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Múltidézés és kegyelet

A Szent László Napok programsorozat egyik mai programja során a nagyváradi neológ zsidó temetőt mutatják be az érdeklődőknek. A rendezvény szervezője, Farkas László már tegnap „feltérképezte” a terepet, ugyanis egy igen érdekesnek ígérkező ismeretterjesztő előadást is meghallgathatnak a temetőlátogatáson részt vevők Nagyvárad egykori zsidóságáról és azokról az egykori közéleti, politikai személyiségekről, akik ma a váradi izraelita temetőben alusszák örök álmukat.

Farkas László, a temetőlátogatás főszervezője szeretettel várja az érdeklődőket ma négykor a temető bejáratánál

Farkas László, a temetőlátogatás főszervezője szeretettel várja az érdeklődőket ma négykor a temető bejáratánál

Farkas László elmondta, hogy a tavalyi Szent László Napok alatt a városi temetőben tartottak egy hasonló ismeretterjesztő, kegyeleti látogatást, és ezt követően az érdeklődésre való tekintettel döntöttek úgy, hogy idén folyatják ezt a megemlékező sorozatot, most a zsidó temető hantjai között.

Ebben a neológ izraelita temetőben nyugszik többek között dr. Nyiszli Miklós, egykori váradi orvos, akit a közvélemény elsősorban arról ismer, hogy a második világháború idején elszenvedett deportálása idején a haláltáborok orvosának, Josef Mengelének a boncorvosa volt az auschwitzi haláltáborban. De a váradi zsidó temetőben található még számos ismert, igazi váradinak nevezhető magyar zsidó, így például dr. Kecskeméti Lipót nagyváradi főrabbi, Sonnenfeld Adolf, a nagyváradi nyomdászipar egyik legnagyobbika, dr. Grósz Albert, aki kórházat alapított Nagyváradon a szembetegeknek, Mihelfy Emil, a város első zsidó bírájának leszármazottja, Veiszlovits Adolf temetkezési vállalkozó, a Concordia vállalat alapítója, Emil és Gyula apja, akik szintén neves személyiségei voltak a városnak, Emőd Tamás (Fleischer Ernő), a Holnap irodalmi társaság tagja, Ady jó barátja, Rosenberg Izsó cementgyáros, aki nagyban hozzájárult termékeivel a város csatornázási munkálataihoz, Grünwald Jenő vas- és redőnygyáros, Szántó Dezső redőny- és vasgyáros.

multidezes 2

Tegnap a zsidó temető hantjai, sétányai között a váradi börtön húsz rabja takarított, nyírta a füvet. A Szent László Napok szervezésébe ugyanis idén szintén betársult a nagyváradi önkormányzat, így sikerült megoldani, hogy a fogva tartottak a város kérésére elvégezzék ezt a munkát.

Azoknak, akik mintegy időutazásként bepillantást szeretnének nyerni a régi, „békebeli” Nagyvárad zsidó közösségének egykori életébe, szokásaiba, igen érdekes program lehet a ma 16 órakor kezdődő temetőlátogatás. Gyülekező a temető bejáratánál levő Rulikowski síremléknél.

Szőke Mária