Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Műemlék értékű híd helyett máris porladozó új átkelő

Mintegy két esztendővel ezelőtt adtunk hírt arról, milyen csendben és alattomosan vertek szét egy közel százötven éves, műemlékszámba menő hidat, mely Érsemjén és Érmihályfalva határában biztosította a Nyírábrány (Magyarország) felé vezető nemzetközi út forgalmát. Helyette ma egy porladozó, jelentéktelen átkelő tartja hátán az országutat.

Érmihályfalva irányából az országhatár felé menet, elhagyva az érsemjéni letérőt, egy patak csordogál – valószínűleg a bujdosó Ér egy szakasza –, amelyet a környékbeliek csak Csíkfolyásnak vagy Füzéknek emlegetnek. A kis eret az 1800-as évek második felében elődeink egy téglahíddal tették átkelhetővé, utat biztosítva a patak szeszélyes folyásának úgy, hogy az országutat is járhatóvá tegyék. Ez a téglaépítmény ezelőtt két évvel még impozáns régiségnek számított. Látszott rajta, ugyanarra a mintára épült, mint a hortobágyi, bár csak egylyukú átjáróként biztosította a határ menti forgalmat, immáron két ország között.

Amikor a közelmúltban a nemzetközi út építésére került sor, a hidakért és utakért felelős román minisztérium szakemberei úgy döntöttek, a nagyobb teherkocsik számára már nem biztonságos a régi hídon áthaladó nemzetközi forgalom, azaz lejárt az öreg átkelő szavatossági ideje.muemlek 1

A döntést tett követte, és nehézgépeket, légkalapácsokat vetettek be az égetett mészből egymásra rakott téglák szétverésére. Amilyen titokban ejtették meg az átjáró ledózerolását, olyan csendben építettek és adtak át a forgalomnak helyette egy bádoggal kibéleltet, amelyen keresztül továbbra is folytathatja útját az Érből szakadt Csíkfolyás vagy Füzék. Amíg a régit még százötven év múltán is hatalmas erőbevetéssel és csak tömbökre szakítva sikerült szétverni, addig az új híd alig két esztendő után már omladozik, porladozik. Arról nem is beszélve, hogy maga a kivitelezés is – kő–tégla–bádog kompozíció – hagy maga után kivetnivalót.

Kérdés, hogy vajon ennek a törmelék-hídnak meddig tart a szavatossága. Mert ha ennyire nem számított az építéséhez felhasznált minőségi anyag, még azt hihetné az ember, mégis a patinás „jószág” eltüntetése volt a cél.

Sütő Éva