Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Műemlék épület a technológia oltárán

Eltűnnek-e a légkondicionálók és kábelkötegek a bíróság épületéről?

Az Igazságügyi Minisztérium kezdeményezésére még ez év januárjában kezdték mag a nagyváradi igazságügyi palota épületének felújítását. A munkálatok első fázisa az alagsorban és az épületbelsőben zajlik, ezt követően kezdik majd meg a külső falak és a homlokzat rendbetételét, ahol kezelniük kell majd az 1899-ben épült eklektikus stílusú műemlék épületen jelenleg is éktelenkedő mintegy félszáz légkondicionáló berendezés problémáját. Erről kérdeztük meg Sárközi Zoltánt, az RMDSZ keretében működő Bihar Megyei Műemlék és Emlékhely Bizottság vezetőjét.

Muemlek (3)

Ebben a kérdésben dicséret illeti Adriana Lipoveanu főépítészt, hiszen az ő indítványa nyomán döntöttek arról a városházán, hogy a műemlék épületek légkondicionáló berendezései a hátsó részekre kerüljenek, a homlokzatokat pedig tisztán kell hagyni – hangsúlyozta Sárközi Zoltán. Mint elmondta, az RMDSZ kezdeményezésre ugyanakkor az épületeken levő emléktáblák és díszítőelemek gondozásának felelősségét a tulajdonosokra ruházta át a városháza. A jelenlegi szabályozás értelmében tehát csak a bíróság belső udvara felöli falakra szerelhetnek légkondicionálókat. Természetesen még érződnek a gazdasági válság hatásai, és a törvényszéket sem veti fel a pénz, úgyhogy nem kell azonnali változásra számítani – vélekedett Sárközi, aki hozzátette, hogy tudomása szerint az érintett intézmény hajlandóságot mutatott a légkondicionáló berendezések külső elemeinek áthelyezésére.

Azonban nem csak az ormótlan légkondicionálók jelentenek problémát a műemlék épület külső falaival kapcsolatban, hanem a hatalmas kábelkötegek is – hangsúlyozta a szakember. Ezeknek rendezése nehezebb feladat lesz, hiszen nem önállóan mozgatható elemek, hanem egy hatalmas és egységes rendszer részeit képezik. Véleménye szerint az olyan mamutvállalkozások, mint az elektromosáram-, vezetékestelefon- és kábeltévé-szolgáltatók gátlástalan és felelőtlen módon járnak el installációik felhelyezésekor a műemlék épületek esetében. Méterszámra lógnak a kábelek mindenütt, nyugat-európai városokban ilyet sehol nem lehet látni – hangsúlyozta Sárközi Zoltán, kinek véleménye szerint csak idő kérdése, hogy az önkormányzat megszavazzon egy erre vonatkozó rendeletet. Mint hozzátette, hamarosan a köztéri lámpatartók, lámpaoszlopok is igazodni fognak a város szecessziós stílusához.

Sz. G. T.