Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

MR-vizsgálat végezhető a megyei kórházban

A Bihar megyei kórház részére nemrég beszerzett készülékek segítségével ezentúl egy központban lehet majd mágneses rezonancia (MR) vizsgálatot, komputertomográfiát és digitális röntgent végeztetni.

Ezentul (3)

Cseke Attila volt egészségügyi miniszter és Raed Arafat egészségügyi államtitkár megtekintette az újonnan beszerzett készülékeket

A három, újonnan vásárolt eszközt pénteken avatták fel a megyei kórházban Raed Arafat egészségügyi államtitkár jelenlétében, aki dicsérte az intézmény felszereltségét, valamint a vezetőséget, amely három különböző anyagi forrásból szerezte be a szükséges készülékeket. A minisztériumi pénzből vásárolt, hiánypótló MR-készülék ára egymillió euró volt, amelyhez még százezer eurós installációs díj is társult. A város pénzéből vásárolt 138 ezer eurós röntgengépet sürgősségi esetekre használják majd. A CT-készülék pedig 600 ezer euróba került, és uniós pénzekből vásárolták.

Ezentul (4)

A megyei kórház új MRI-készüléke

Mint Gheorghe Carp, a megyei kórház vezetője hangsúlyozta, az új készülékek jelentős időbeli és anyagi megtakarítást jelentenek majd mind a betegek, mind pedig a kórház számára, hiszen nem kell különböző helyekre szállítani a pácienseket a különböző vizsgálatok elvégzéséhez. A megyei kórház tehát a szakértők szerint jelenleg korszerűen felszerelt. Raed Arafat emellett újságírói kérdésre elmondta, országos szinten nagy hiány van aneszteziológusokból, radiológusokból és intenzív terápiás szakorvosokból, ez azonban Gheorghe Carp elmondása szerint nem érinti a Bihar megyei egészségügyet, melyben pusztán fül-orr-gégészekből van enyhe hiány. Az egészségügyi államtitkár ugyanakkor hozzátette, országos szinten igyekeznek növelni az orvosok fizetését, hogy megelőzzék a szakemberek kivándorlását, ugyanakkor a jó munkakörülmények és a felszereltség is hozzájárul ahhoz, hogy a felkészült orvosok helyben maradjanak.

Szombati-Gille Tamás