Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mozgalmas színházi év következik

Fesztiválok, táborok és más rendezvények gazdagítják idén a nagyváradi Szigligeti Színház programját. A részletekről Czvikker Katalin, a Szigligeti Színház főigazgatója, Novák Eszter és Dimény Levente, a Szigligeti Társulat és a Nagyvárad Táncegyüttes művészeti vezetői, valamit Lélek Sándor Tibor, a Lilliput Társulat tagozatvezetője számolt be pénteken.

Dimény Levente, Lélek Sándor Tibor, Czvikker Katalin és Novák Eszter

Dimény Levente, Lélek Sándor Tibor, Czvikker Katalin és Novák Eszter

Három évvel meghosszabbították menedzseri szerződését, mondta Czvikker Katalin, aki szerint a megkezdett utat folytatják majd a társulatvezetőkkel. Azt elárulta, hogy a bérletes nézők száma 4100-ról több mint 4700-ra nőtt – ehhez hozzájárulhat, hogy egyes szabad bérletek évad közben is megvásárolhatók –, emellett 8,5 százalékkal emelkedett a fizető nézők száma. Ez azért fontos, mert idéntől ennek alapján számolnak ki egyes gazdasági mutatókat, hangzott el.

Február 9–12. között négynapos turnéra készül a Szigligeti Színház Miskolcra, a három társulat a Várad kulturális folyóirattal közösen mutatja be a nagyváradi kulturális életet. A Szigligeti Társulat két előadása, a Lilliput Társulat és Nagyvárad Táncegyüttes egy-egy előadása, a különleges Törzsasztal és Élő Várad-performansz mellett Deák Árpád képzőművész kiállítása szerepel a programban.

Az Arany-emlékév megünneplése mellett készülnek a nagyváradi születésű Hubay Miklós drámaíró és műfordító születése centenáriumának megünneplésére is egy darabjának bemutatásával, 2018. április 3-án a drámaíró szülőházán helyeznének el emléktáblát. Rövidesen kihirdetik a Bolond Istók – Nagyszalontától a Margitszigetig című pályázat eredményét, erre három forgatókönyv érkezett, mindhárom tartalmaz hasznosítható ötleteket, ezért valamilyen módon mindhárom szerzőt jutalmazzák, mondta Novák Eszter. Arany János születésének évfordulóján, március 2-án Nagyszalontán lépnek fel a Honnan hová című versesttel, ezt Nagyváradon március 15-én láthatja a közönség.

A Holnap Után Fesztivál ötödik kiadását április 6–9. között szervezik meg. Elsősorban színházi programokkal várják majd az érdeklődőket, de az idei programban egy színészhallgatókkal közös workshop is szerepel. Idén az Utcaszínházi alkotóközösséget szeretnék meghívni a Halmozottan hátrányos helyzetű angyalok kara című előadással, melynek rendezője Simon Balázs és a Budaörsi Színháztól ifj. Vidnyánszky Attila Liliomfi című előadását is elhoznák Váradra.

Novák Eszter azt is elárulta: idén is megtartanák a tavaly nagy sikert arató Éjszaka a színházban nevű programot. Már elkezdődtek a Trónok Harca Casting elnevezésű produkció olvasópróbái, a társulat tagjai Balogh Attila rendező vezetésével kísérleti előadást terveznek bemutatni márciusban, elsősorban fiataloknak fiatalokról.

Szerencsések, mivel a Közép-Európa Táncszínház, a Nemzeti Táncszínház és a Káva Kulturális Műhely Nagyváradot választotta három napos színházi, táncszínházi, drámapedagógiai, beavató-nevelő programja helyszínéül, mondta Dimény Levente. Február 1–3. között igaz történetek alapján V.–VIII. osztályosoknak Horda 2. címmel, IX.–XII. osztályosoknak pedig Tengerpart címmel felnőtteknek tartanak drámaórát, hangzott el. Novák Eszter hozzátette: nem titkolt céljuk, hogy drámapedagógia képzést indítsanak Nagyváradon.

Az Infinite Dance Festivalt kiválósági díjra jelölte a Bukaresti Nemzeti Táncközpont, és bár a díjat nem kapták meg, a jelölés azt jelzi, hogy a tavaly másodszor megszervezett IDF-fel bekerültek aközé a 15 közé, akik tavaly a legtöbbet tették a táncművészetért. A táncközponttal egyébként képzési program és koprodukció lehetősége is felmerült, mondta a táncegyüttes művészeti vezetője.

Az Arany-emlékévet a Hídavatás című, bihari amatőr néptáncegyüttesekkel közösen létrehozott produkcióval ünneplik majd iskolakezdés környékén. A reformáció 500. évfordulóját a Királyhágómelléki Református Egyházkerülettel és a Duna Művészegyüttessel közösen ünneplik, október 12–15. között pedig Nagyváradon tartják majd az Erdélyi Hivatásos Táncegyüttesek Találkozóját (EHTET), a Nagyvárad Táncegyüttes pedig más erdélyi táncegyüttesekkel egy nagyszabású programban vesz részt, 2018-ban a székelyek történetét mutatják majd be a kortárs tánc eszközeivel.

A Lilliput Társulat Arany János Toldi Miklósát mutatja majd be a bicentenárium jegyében, és már készülnek a március 21-ei Bábszínházak világnapjára is, mondta Lélek Sándor Tibor. Az éved végéig két bemutatójuk lesz: a Moha és Páfrány című mese mellett Tolkien A sonkádi Egyed gazda című írásából készül bábjáték.

A Lilliput Társulat előadásait a havonta megtartandó családi vasárnapokon is láthatják a nézők, a nyár pedig a táborok időszaka lesz: július 17–22. között a nagyváradi bábos tábort, 22–24. között a havasrekettyei tábort, augusztus 7–13. között pedig az esztergomi bábos tábort tartják.

Az Erdélyi Magyar Hivatásos Bábszínházak Fesztiválját, a Fux Fesztet október 18–21. között szervezik meg idén, ennek versenyprogramja és versenyen kívüli szekciója is lesz, hangzott el.

Fried Noémi Lujza