Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mozart-fesztivál a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia programjai gyakran lepik meg a közönséget olyan koncertekkel, amelyek egy-egy neves zeneszerzőnek ajánlják a heti egy alkalommal megrendezett esteket. Ma 19 órától W. A. Mozart (1756–1791) osztrák zeneszerző darabjaiból csendülnek fel dallamok.

Jankó Zsolt, Tina Žerdin és Matei Ioachimescu

Jankó Zsolt, Tina Žerdin és Matei Ioachimescu

Az intézmény vezetői és a meghívott előadók a Nagyváradi Állami Filharmónia ma esti koncertjét W. A. Mozart munkásságának szentelik egy fesztivál keretében, és így három csodás darabot hallhat a közönség: Szöktetés a szerájból – nyitány, K. 384, C-dúr fuvola és hárfaverseny, K. 299 és 40., g-moll szimfónia, K. 550.

A fesztivált a nagyváradi filharmónia és a Kolozsvári Magyar Opera karmestere, Jankó Zsolt vezényli, a meghívott szólisták pedig Bécsből érkeztek: a Nagyváradra ismételten ellátogató Matei Ioachimescu fuvolán és a Nagyváradon először fellépő, szlovén származású Tina Žerdin játszik hárfán. Jankó Zsolt az előadással kapcsolatban úgy fogalmazott, tavaszi hangulatot idéző programot hallgathat és érezhet át a közönség, amely darabjai valóságos zenei ékszerekként hatnak.

Tina Žerdin

Tina Žerdin

Az országos koncertkörúton lévő Žerdin–Ioachimescu-kettős a nagyváradi program műveit úgy mutatta be, mint tiszta, átlátható darabokat, és ezek általában jellemzők Mozart szerzeményeire is. Az este különlegessége természetesen a hárfa jelenlétében rejlik, valamint abban, hogy Mozart kifejezetten erre a hangszerre írta meg a darabokat, de a nem túl pozitív fogadtatás miatt soha többé nem próbálkozott meg vele.

A szervezők és meghívottak mindenkit szeretettel várnak.

Szamos Mariann