Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mozart- és Bruckner-zene a filharmóniában

A Nagyváradi Állami Filharmónia október 17-én, ma 19 órakor kezdődő koncertjének első részében a rendkívüli népszerűségnek örvendő nagy klasszikus zeneszerző, Wolfgang Amadeus Mozart (1756–1791) két nagyszerű szerzeménye hangzik el: A varázsfuvola nyitánya (K. 620), mely – mint a Mozart-operák többségében a nyitány – a teljes mű elkészülte után íródott, valamint a C-dúr zongoraverseny (K. 467), amely 1785 márciusában keletkezett Bécsben, közvetlenül az ismert d-moll versenymű után.
A hangverseny második részét Anton Bruckner (1824– 1896) nagyszabású, IV.,Esz-dúr romantikus szimfóniája tölti ki. A műnek irodalmi vetülete is van, egy programszerű magyarázata, melyet a komolyzenei szakemberek különféleképpen értelmeztek, de mégis nyilvánvalóvá válik a zeneszerzőnek az a szándéka, hogy ábrázolja a művész tudatában visszatükröződő természet nagyszerűségét és a költemény létező univerzumának megfoghatatlanságát.
Az est meghívott karmestere, Josef Suilen az amsterdami konzervatórium elvégzése után Londonban folytatta tanulmányait, ahol lehetősége nyílt arra, hogy a Royal Opera House – Covent Gardennél Carlos Kleiber és Bernard Haitink karmesteri asszisztenseként értékes szakmai tapasztalatra tegyen szert. Jelenleg a Brabant kamarazenekar és a Nijmegen Egyetem Szimfonikus Zenekarának karmestere. 2008 és 2012 között a holland királyi hadsereg zenekarának (Royal Netherlands Army Band) vezető dirigense volt. Olyan neves zenekarokkal dolgozott együtt, mint például a Radio Filharmonisch Orkest, a Limburgs Symfonie Orkest, a Brabant Symphonic Orchestra, a Het Gelders Orkest (Hollandia), a Bochumer Symphoniker (Németország), a Moravian Philharmonic Orchestra (Csehország), továbbá az ukrán és bolgár nemzeti opera.
A meghívott szólista Răzvan Dragnea zongoraművész, aki immár harmadszor koncertezik Nagyváradon. A kortárs hazai koncertélet egyik elismert előadója a Bukaresti George Enescu Filharmonikusok és a Román Rádió Szimfonikusai mellett az ország szinte minden filharmóniájának zenekarával fellépett már, emellett turnézott Dél-Afrikában, a Távol-Keleten és Európa számos országában is. A Bukaresti Zeneművészeti Egyetemen szerzett oklevelet zongora szakon, ugyanitt végezte magiszteri-, illetve doktori tanulmányait is, ezenkívül Stuttgartban, Münchenben és Berlinben tanult. Repertoárja a zongorairodalom szinte minden remekét felöleli.