Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mozart – Egy kis romantikus éji zene

Isten kegyeltje, Wolfgang Amadeus Mozart 260 éve született. Ennek tiszteletére, tavalyi pótszékes teltházakkal futó Bach-sorozata után Rákász Gergely koncertorgonista új műsorával újra birtokba veszi Erdélyt. Tízállomásos turnéja során Erdély nagyobb városait érinti, így Nagyváradtól Székelyudvarhelyig viszi virtuóz orgonajátékát. A művész harmadszor jár Erdélyben, szíve talán azért húzza minden évben vissza, mert itt mindig baráti fogadtatásban részesül. Turnéja április 12–24. között zajlik, három városban pedig, az Iskola másként hét keretében diákoknak is ad koncertet.

Mozart 1

Rákász Gergely így ír 2016-os Mozart hangversenyeiről: „Amíg számomra Bach az Univerzum rendje, addig Mozart Isten mosolya. Nem fensőbbséges, leereszkedő, hanem az élet rendjét ismerő, a szem sarkából induló derűs mosoly, ahogy elnézi, amint mi emberek idelenn kapálózunk. Bachhal bármikor beköltöznék társbérletbe, Mozarttal soha. Csak látogatnám néha. Ha felmennék hozzá, akkor gondosan kiválasztanám azt a fotelt, amiben talán nem kapok tetanuszt, lehunynám a szemem, mert képtelen lennék elviselni a káoszt, amiben él, de belül együtt mosolyognék Istennel, figyelve, ahogy zenét lélegzik.”A programban Mozart mellett a romantika nagy alakjai közül Liszt Ferenc, Cesar Franck és Beethoven művei szerepelnek még. „Wolfgang olyan ember, aki elkezd mesélni egy viccet, aztán telefonon hívják, felkapja, megbeszél dolgokat, és ahogy hallgatom, pontosan tudom, hogy most adja el egy darabját negyed áron, mint megtehetné. Próbálnék segíteni, de leint, sír és nevet a hívás közben, majd félreteszi a telefont, leír egy fontosnak vélt zenei sort, megkeveri a rántást, aztán folytatja a viccet. Eszébe jut a telefon, felveszi, csodálkozik, hogy már senki nincs a vonalban, hosszan szidja az ilyeneket, áthúzkodja a zenét, amit leírt, leír valami újat, majd veszi a kabátját és elrohan. Az ajtóból visszalép, befejezi a viccet, hangosan vihog rajta, és már ott sincs. Ajtó nyitva. Én meg ott maradtam az odaégett rántással, a füstben, a vicc briliáns volt, amit áthúzkodott zseniális. Kedvem volna zsebre rakni és ráírni a nevem. És amit újonnan leírt az is zseniális. Megnézem a Facebookomat, és látom, hogy még selfizett is, amíg nem figyeltem, és kiírta: #HavingFunWithMaestroRákász. Tudom, ha maradt volna, kinyírtam volna. Így meg ott ülök a lakásában, és örülök, hogy egy perce még ott volt.”

Mozart (TARTALEK)

A tízállomásos turné alatt Kézdivásárhelyen, Kovásznán és Csíkszeredában lesznek diákhangversenyek is, amelyek az Iskola másként hét keretében jó alkalmat adnak arra, hogy a fiatal zenekedvelők is közelebbről megismerjék az orgonajátékot. „Azt tapasztalom, hogy a klasszikus zene olyan, mint a spenót. Különösen olyan a gyerekeknek. Mindenki tudja, hogy egészséges, tele van vitaminnal, de olyan fura zöld, ismeretlen, nehéz rávenni magunkat az első kanálra. Ezeknek a diákkoncerteknek a célja, akárcsak egy jól elkészített spenótnak, hogy a gyerekek szívesen fedezzenek fel új fogásokat az életükben” – vélekedik a művész. A három diákkoncert során több száz gyerek nyerhet betekintést az orgona világába, hiszen a művész nemcsak játszik majd rajta, hanem beszél is róla.

A turné állomásai, helyszínei és időpontjai: Kolozsvár április 13.; Segesvár – április 14., Marosvásárhelyáprilis 15., Brassó április 17., Kézdivásárhely – április 18., hétfő Sepsiszentgyörgy április 19., Kovászna április 20., Csíkszereda – április 21., Székelyudvarhely – április 22.. Nagyvárad – április 23., szombat 18:30 óra, Vártemplom, a Festum Varadium keretében, ingyenes koncert.

 

Rákász Gergely 15 évesen, az ország legfiatalabb koncertorgonistájaként adta első hangversenyét. 2005-ig az Egyesült Államokban tanult és koncertezett, 2016-ig több mint ezer fellépése volt Európa és Amerika nagyvárosaiban. Egyedi látásmódja fiatalos lendülettel tölti meg a komolyzenét. Látványkoncertjeivel új műfajt teremtett, melyben képzőművészet, tánc és színészi játék segítségével tízezrekhez közelítette a műfajt és a hangszert. Egy koncert kékben című műsorát közel 30 ezren nézték meg szerte Európában. „Bachalley” projektjében, a világon először a művészi paletta két, talán legtávolabbi végét kapcsolta össze, Bach fúgáit és a street dance-t. Hangversenyein nemcsak varázslatos játékával, de a zenetörténet izgalmas és színes meséivel is rabul ejti közönségét. Hét szólóalbuma jelent meg. Szülővárosa, Győr kulturális nagykövete, templomos lovag. A koncertjein úgy mesél a klasszikusokról, hogy a résztvevők úgy érzik, zenei időutazáson vannak. A darabok között elhangzó – a művész védjegyévé vált – zenetörténeti kommentárok tapinthatóvá teszik a művek keletkezésének atmoszféráját, így nemcsak a muzsikát élvezhetjük, de az adott korszakból, Amadeus életéből is pillanatképet kapunk. Ideális esemény azoknak, akik szeretik minden nap valami újdonsággal bővíteni ismereteiket, miközben az este egy lelki akkumulátortöltő, amely után minden bizonnyal napokig kiegyensúlyozottan mosolyogni fog.