Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Moldovai zenekar a várban

Emlékezetes szabadtéri koncertet tartott a Moldovai Ifjúsági Szimfonikus Zenekar csütörtök este a nagyváradi várudvarban rendkívül népes hallgatóság előtt. Az éppen egy németországi (Kassel) fesztiválra tartó együttes átutazóban állt meg városunkban fellépni, mint megtudtuk a nagyváradi önkormányzat egyik munkatársának kezdeményezésére, s a közintézmény szervezői segítségével.

A 71 tagú csapat fiatal hangszeresei kiváló minőséget produkáltak, kár, hogy a helyi hangosítás bőséges technikai felszereltségével sem állt a helyzet magaslatán, ráadásul a szabadtéri koncertek átka, hogy a szintén „átutazó” közönség egy részének neveletlensége miatt sem lehetett nyugodtan kiélvezni ezt az egyébként nagyszerű koncertet.

Moldovai

A műsor első felében egy Milánóban tanuló fiatal karmester, Vlad Eniu vezényelt. Már az első darabból, Glinka virtuóz Ruszlán és Ludmilla-nyitányából kiderült, hogy profi zenekarral van dolgunk. Sibelius hegedűversenyének szólóját egy Londonban tanuló fiatalember, Dan Iulian Druţac játszotta. Ránk nézve igazán megtisztelő, hogy a moldovaiak Kodályra is gondoltak a repertoárválasztásban. A Galántai táncoktól kezdve a jászvásári Gabriel Bebeşelea karmester vette át az együttes irányítását. Egy hosszabb szünet után, a koncert második felében Csajkovszkij V. szimfóniáját adták elő a fiatalok rendkívül meggyőző professzionalizmussal.

A Moldovai Ifjúsági Zenekar (vagy Chisinau Youth Orchestra) 2011-ben alakult, Andriano Marian művészeti igazgató kezdeményezésére, s azóta több ország közönségét meghódították már. Jelenleg öt ország, Moldova, Ukrajna, Románia, Németország és Svájc fiatal zenészei játszanak a szimfonikus együttesben.

A zenekar nem távozott csütörtök este ráadás nélkül: Bartók éppen ide vonatkozó bihari népzenei gyűjtéseire is gondoltak, amikor Román népi táncokból játszottak néhány részletet a váradi közönségnek, illetve saját zenét is hoztak, a beszarábiai családból származó Mieczysław (Moses) Weinberg (1919–1996) Rapszódia moldovai témákra c. kompozíciójából szintén vérpezsdítő táncos részleteket hallhattunk.

Tóth Gábor