Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Módosítják a gyermekjogvédelmi törvényt

Még 2004-ben fogadták el a 242. számú gyermekjogvédelmi törvényt, azonban annak alkalmazási normái máig sem készültek el, mondta tegnap Biró Rozália szenátor, aki beszámolt azokról a módosító javaslatokról is, melyeket a kormány kezdeményezett és a szenátus általa vezetett emberi jogi, kisebbségi és egyházi bizottság nyújt be. A jogszabály várhatóan egy-két héten belül kerül a felsőház plénuma elé.

A szenátor elmondta, hogy a 2012-es decemberi adatok alapján 1474 gyermeket hagytak el, és tíz százalékuknak nem volt születési bizonyítványa sem, ami azért probléma, mert ennek hiányában nem kerülhetnek be semmilyen szociális védelmi hálózatba. Szintén tavaly decemberi adatok szerint 61 656 gyermek kap valamilyen szociális védelmet, azonban 2011-ről 2012-re körülbelül ezerrel csökkent a velük foglalkozó szakképzett személyek száma.

Körülbelül három hétig kemény viták folytak a bizottságban az érintett intézmények képviselőivel, végül összesen 21 módosító javaslatot fogadtak el. Alapként pontosan meghatározták, mit is jelent a gyermek érdeke, ez ugyanis az eddigi törvényben nem volt tisztázva. A születés bejegyzése után 24 órával értesíteni kell a gyermekvédelmi igazgatóságokat, hogy elhagyása esetén hamarabb elkezdhessék a megfelelő lépések megtételét. Ha a gyermeket elhagyják, akkor az erre kijelölt szociális asszisztensnek 30 napon belül el kell készítenie az egyéni tervet, így, ha a családba való visszahelyezés nem valósítható meg, a jelenlegi két-három évről akár egy évre is csökkenhet az örökbeadási eljárás ideje. Ezt segítheti egy másik módosítás, mely szerint az eddigi gyakorlattal szemben, mikor is a negyedfokú rokonoknak is le kellett mondaniuk a gyermekről az örökbeadáshoz, ehhez elegendő lesz, ha az elsőfokú rokonok mondanak le róla. A negyedfokú rokonok keresése hosszadalmas, akár egy évet is igénybe vett, ezalatt pedig maradandó lelki sérüléseket is szerezhettek a gyermekotthonokban lévők. Mivel sok esetben nehéz megtalálni az apát vagy az anyát, ezentúl a gyermeket érintő döntésekben az a szülő dönthet, akivel a gyermek él, a családba való visszahelyezés esetén pedig tanácsadásra kell majd járniuk a szülőknek. Egy másik módosítás szerint kisebbségekhez tartozó gyermekeknek lehetőséget kell biztosítani, hogy anyanyelvén beszélhessen például a szakemberekkel, magyarázta Biró Rozália, aki szerint a gyermekjogvédelmi törvény módosítása magával vonja majd az örökbefogadási törvény változtatását is.

Fried Noémi Lujza