Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Módosítást javasol a képviselő

Összességében üdvözlendő a 2-es számú sürgősségi kormányhatározat, mely az önkormányzatoknak és közintézményeknek nyújt kedvezményes hitelfelvételi lehetőséget, azonban módosító javaslatot nyújt majd be ehhez, mondta pénteken Szabó Ödön RDMSZ-es parlamenti képviselő.

Mind mondta, a határozat szerint az említettek uniós projektek előfinanszírozásához, társtámogatásához és pénzügyi korrekciójához vehetnek fel hitelt az államkincstártól, kedvező kamatra (három százalékos és ROBOR). Az előfinanszírozásra felvett hitelt 15 év, a társtámogatásra és pénzügyi korrekcióra felvett hitelt 20 év alatt kell visszafizetni, Szabó Ödön ezeknek a határidőnek az egységesítését javasolja majd, mivel rendszerint az előfinanszírozás összege a legnagyobb, és jelenleg annak a legrövidebb a törlesztési határideje. Erre a célra egyébkén 1,29 milliárd lejt különítettek el.

modositast

A képviselő beszélt a pártfinanszírozási törvény visszásságairól is, ennek egyes részeit az RMDSZ nem szavazta meg, hangzott el. Többek között meghatározták a kampányra szánható összegeket, amely például a nagyobb városok esetén kevésbé, de a községek esetén szinte lehetetlenné teszi majd a kampány lefolytatását, hiszen például a szórólapok költségeit is nehezen fedezhetik az erre megszabott összegekből.

Fried Noémi Lujza