Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Módosítanának a civil szervezetek támogatásán

Több ponton is változtatna a nagyváradi önkormányzat civil szervezeteknek szóló pályázat-kiírási szabályzatán az RMDSZ tanácsi frakciója. Kecse Gabriella váradi önkormányzati képviselő elmondta: a szabályzathoz húsz módosító javaslatot és öt kiegészítést dolgoztak ki Biró Rozália szenátorral és nem kormányzati szervezet képviselőivel egyeztetve.

modositanak

Az önkormányzathoz benyújtandó módosításokhoz ugyanakkor mind a nagyváradi, mind a Bihar megyei civil szervezetek támogatását várják, s kérik, hogy a nem kormányzati szervezetek képviselői november 2-ig támogassák pecsétjükkel és kézjegyükkel a kezdeményezést. A civil szervezetek képviselőit a megyei RDMSZ-székházban (Nagyvárad, Kossuth/Independeţei utca 11. szám) várják november 2-ig, munkanapokon 10–15 óra között.

Kecse Gabriella elmondta, elsősorban bővíteni szeretnék a pályázási lehetőségeket a szociális és egészségügyi szakterülettel, illetve szerintük a könyvkiadást külön kategóriaként kéne feltüntetni. Jelenleg egy civil szervezet egy pályázatot nyújthat be évente, ezt a számot megdupláznák, illetve azt szeretnék elérni, hogy az egyetlen határidő helyett minden hónap 20-áig lehessen pályázni. Az RMDSZ-frakció azt is javasolja, hogy a döntések ellen három napon belül lehessen fellebbezni, a fellebbezéseket pedig öt napon belül bírálják el. A pályázatokat a polgármesteri hivatal honlapja mellett két helyi lapban is közöljék, továbbá 2018-tól vezessék be az on-line pályázati rendszert.

Az elbíráló bizottságban olyan önkormányzati képviselőket látnának, akik a tanügyi – idetartozik még a kultúra, egyház ifjúság és sport – és a szociális – ide tartozik a család, egészségügy, gyermekvédelem – bizottságok tagjai, a jogi, gazdasági és egyéb szakemberek tanácsadóként foglalkozhatnak a beérkezett pályázatokkal, de szavazati jog nélkül, a döntéshez pedig hét érvényes szavazatra legyen szükség – ismertette tovább a módosításokat Kecse Gabriella.

Arra is szükség lenne, hogy az elbírálástól számított harminc napon belül megköthessék a támogatási szerződéseket, első lépésben az eddigi 30 százalék helyett a megpályázott összeg 60 százalékát kapják meg a civil szervezetek, illetve kérik, hogy a 10 százalékos önrész elszámolása önkéntes munka igazolásával, vagy eszközök, helységek bérbeadásával is megtörténhessen.

Fried Noémi Lujza