Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Módosítanák a tanügyi törvényt

Mint azt tegnapi sajtótájékoztatóján Cseke Attila parlamenti képviselő elmondta, a jelenleg érvényben levő tanügyi törvény 142. cikkelyének 6. bekezdése kimondja, hogy egy személy csak egy alapképzést, egy mesteri képzést és egy doktorátust végezhet el államilag támogatott, tandíjmentes helyen. Ez az RMDSZ szerint korrekt is, bizonyos specifikus helyzetekben azonban véleményük szerint kivételt kéne tenni. Vannak ugyanis olyan alapképzések, mint például a rendőrakadémián a rendőrségi, illetve tűzoltósági fakultások esetében – amelyek kizárólag államilag támogatott helyekkel működnek, tehát fizetéses rendszerük nincs.

Ennek következtében az említett szakokra egyáltalán nem is jelentkezhetnek olyan diákok, akik előzőleg már tandíjmentes helyen elvégeztek egy másik egyetemet is. „Ez azt jelenti, hogy épp a jó tanulókat fosztják meg a felvételizés lehetőségétől” – hangsúlyozta Cseke Attila. Ugyanez a helyzet azokkal a diákokkal, akik például első tanévüket fizetéses helyen töltötték, a második évtől azonban tanulmányi eredményeiknek köszönhetően fizetés nélküli helyre kerültek.

Az RMDSZ által előterjesztett törvénytervezet értelmében a kizárólag ingyenes helyekkel rendelkező fakultások estében engedélyeznék az újabb alapképzés állami támogatással történő elvégzését. A tervezet azonban kizárólag az alapképModositanakzésre vonatkozna, a mesteri és doktori képzéseket ezután is egyszer lehetne tandíjmentesen elvégezni – tette hozzá a képviselő.

Sz. G. T.