Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Módosítanák a Btk.-t

Két év elteltével került a szenátus jogi bizottsága elé az törvénymódosítás, amellyel a Büntetőjogi Törvénykönyv (Btk.) 193. és 194. cikkelyét módosítanák.

mdositanak

A javaslat kezdeményezője, Biró Rozália RMDSZ-es képviselő elmondta: a 2015. március 18-án benyújtott törvénymódosítás a Btk. 193. illetve 194. cikkelyén változtatna, oly módon, hogy a 193 cikkelyben a 90 napon belül gyógyuló, a 194-ben pedig a 90 napon túl gyógyuló sérülés helyett a 30 napon belül illetve túl gyógyuló testi sértések elkövetőit büntetné.

Az utóbbi években nőtt a testi sértéseket elkövetők száma, sok esetben családon belüli erőszakból keletkeznek az áldozat sérülései, de ennek nincs külön szabályozása, büntetési tétele. Románia az egyetlen ország, ahol a gyógyuláshoz szükséges napok száma alapján állapítják meg a testi sértések súlyosságát, és úgy vélik, hogy a harminc napon belül vagy túl gyógyuló sérülések is nagyon sok testi és lelki szenvedést okoznak) az áldozatnak. Biró Rozália azt elmondta, a módosítást a Necuvinte Egyesülettel kezdeményezték, ennek honlapjáról is elérhető az on-line peticító (https://www.petitieonline.com/impreuna_pentru_drepturile_omului) melynek aláírásával támogathatják a törvénymódosítási kezdeményezést. A képviselő beszélt az Európai Emberjogi Bíróság ítéletéről is, mellyel a román államnak 9800 euró erkölcsi kártérítést fizetésére kötelezte azzal a hölggyel szemben, aki több mint tíz éven át hiába fordult a hazai hatóságokhoz segítségért bántalmazása miatt, nem kapott segítséget.

Az RMDSZ Nőszervezetet Csép Andrea képviselő kezdeményezésére idén március 8-án elindította NEEEM (nők elleni erőszak elleni mozgalom) mozgalmát. Ennek keretében Maros, Hargita és Kovászna megyékben már felkészítették feladatukra azokat, akik a tanév kezdetétől az iskolákba látogatnak el, és a gyermekkel beszélgetnek a családon belüli erőszakról. Tavaly, egy iskolaigazgatókkal tartott beszélgetés során az is kiderült, a pedagógusokat sem készítik fel arra, mit tegyenek például akkor, ha az elvált szülők gyermekéért például nem az a szülő jön, akié a kiskorú felügyeleti joga. Törvénymódosításokra is szükség lesz, például a távolságtartási végzés kibocsátásának határidejét 72 óráról 24 órára kell csökkenteni, és ebben az évben november 25-étől (a nők elleni erőszak felszámolásának nemzetközi napja) a december 10-éig (emberi jogok világnapja) tartó 16 akciónap keretében tájékoztató kampányt szerveznek majd.

Biró Rozália végül elmondta, június 12–14. között Bukarestben, a képviselőházban az interparlamentáris unió és civil szervezetek képviselőinek részvételével konferenciát szervez, melynek témája szintén a családon belüli erőszak lesz.

Fried Noémi Lujza