Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Modern vízminőség-ellenőrzés – Várad és Debrecen közösen

Nemcsak Magyarországon, de közép-európai szinten is különlegesnek számít az a vízminőséget vizsgáló mobil laboratórium, amelyet a Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar a Nagyváradi Egyetemmel közös beruházás keretében üzemeltet a jövőben – adta hírül a Vagy.hu.

A Debreceni Egyetem Természettudományi és Technológiai Kar és a Nagyváradi Egyetem mobil vízminőség-ellenőrző rendszert fejleszt ki, amellyel a különböző felszíni víztereket gyorsan, pontosan és költséghatékonyan képesek azonos módon vizsgálni, értékelni, hogy ily módon a kapott eredmények a gazdasági életben, a környezet- és természetvédelmi előírásoknak megfelelően, valamint az oktatásban és kutatásban is hasznosulhassanak mindkét országban. A 2013 májusa és 2014 decembere között közel 800 ezer euró támogatásból létrehozandó mobil monitorozó állomás Románia és Magyarország számára lehetőséget teremt a gyakorlat és az egyetemi kutatás közötti hidak képzésére.

vizminoseg

„A víz napjainkra világszerte stratégiai elemmé vált. A vizek mennyiségi kérdéseinek kezelése – árvizek, aszályok – elsősorban mérnöki feladatot jelent, de a vizek minőségi problémái már egyértelműen hidrobiológiai megközelítést igényelnek. Az elmúlt napokban a Duna árvize következtében elsősorban a mennyiségi kérdések kerültek előtérbe, de ezzel párhuzamosan a vízminőség problematikája legalább olyan fontos, amit nem csupán a közelmúlt nagy publicitást kapó katasztrófái – cianid- és nehézfém mérgezések, vörösiszap-katasztrófa – támasztanak alá, hanem legalább ilyen mértékben, a mindennapokban is folyamatosan előforduló vízszennyezések is” – hívja fel a figyelmet a probléma jelentőségére dr. Nagy Sándor Alex, a Debreceni Egyetem Hidrobiológiai Tanszékének vezetője.

„A vízminőségi kérdések előtérbe kerülését jól példázza, az Európai Unió víz- és vízi környezetgazdálkodási politikája, mely mind Magyarország, mind Románia számára kötelezően előír vízminőség-monitorozó tevékenységeket. A probléma fontosságát hangsúlyozza hazánk készülő Nemzeti Víz Stratégiája is, amiben a vizek mennyiségi és minőségi kérdései azonos hangsúllyal szerepelnek” – tájékoztatott dr. Grigorszky István, a projekt vezetője.

Vagy logo