Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Modern tűzoltóautó érkezett Váradra

A hétvégén a Bihar Megyei Crişana Katasztrófavédelmi Felügyelőség (ISU Crişana) központi székhelyén mutatták meg a sajtó képviselőinek azt a vadonatúj, legújabb technikával felszerelt, életmentésre szolgáló 18 tonnás járművet, melyet az észak-erdélyi régió sürgősségi szolgálatai felszereltségének javítására irányuló nagyszabású projekt keretében kaptak.

modern 2

Ioan Baş, az ISU Crişana főfelügyelője a Lengyelországban gyártott, 420 ezer euró értékű jármű műszaki paramétereit ismertette. Többek között megtudhattuk, hogy egy forgótoronnyal rendelkezik, amelyből a vizet minden irányba (360 fokban) lehet kilövellni, s amelynek hidraulikus létrája csaknem 34 méter magasra tud felemelkedni. Ez több mint hét méterrel több, mint amire az ISU tulajdonában lévő eddigi legkorszerűbb tűzoltó járművek képesek voltak. A víz, illetve az oltóhab pedig további 30 méternyire tud kilövellni. A gépjármű végsebessége 80–100 km/óra. Mint Baş hozzáfűzte, amint a jármű forgalomba íratásához szükséges procedúra befejeződik – ez e hónap végére várható–, három, alkalmazásukban lévő tűzoltót fognak majd kiképezni e speciális jármű használatára, közülük egyet sofőrnek. A felkészítések során pedig nagyváradi tömbházaknál, templomoknál gyakorolnak majd a lengyelországi gyártó szakértőinek irányításával. .Az első gyakorlatra ígérete szerint a sajtó képviselőit is meghívják majd.

modern 1

Dan Poinar, a megyei tanács regionális fejlesztési részlegének tanácsosa ismertette, hogy e projekt keretében hat megye összesen 88, sürgősségi bevetésekre szolgáló járművel gazdagodott, amelyekből 2012 óta az ISU Crişana tizennégyet kapott. Így most már mindegyik Bihar megyei kirendeltség – a két nagyváradi, a nagyszalontai, a margittai, a székelyhídi és a belényesi – rendelkezik legalább egy vagy két korszerű tűzoltó autóval. A projekt az Európai Fejlesztési Alap jelentős támogatásával, emellett országos és megyei költségvetésből valósult meg három szakaszban, teljes értéke 11,6 millió lejre rúg.

Ionel Avrigeanu, a Bihar Megyei Tanács alelnöke hangsúlyozta, hogy a megye az elkövetkezendőkben is támogatni fogja a hasonló beruházásokat, s reméli, további felszerelések is érkeznek majd.

Sükösd T. Krisztina