Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mitől lesz vers a vers?

Megjelent Szilágyi Ferenc Hubart ötödik verses kötete, amelynek bemutatására csütörtök délután került sor az érmihályfalvi Máté Imre Városi Könyvtárban.

Az E földet bízta rád apád című legfrissebb kiadványt Varga Tibor budapesti költő, esztéta, az Élő Magyar Líra Csarnoka című internetes irodalmi portál egyik főszerkesztő-helyettese (a másik főszerkesztő-helyettes maga a szerző) mutatta be.

Szabó János, a Móka színjátszó csoport vezetője beszél a szerző köteteiről

Szabó János, a Móka színjátszó csoport vezetője beszél a szerző köteteiről

A mintegy 180 friss költeményből a Móka színjátszó csoport néhány tagja (Szabó János, Keresztesi Judit, Boros Emőke Blanka, Geszti Ivett és Boros József) adott ízelítőt, majd először Varga Tibor, később a szerző beszélt a kötetről.

A beszélgetés fő témája mi lehetett más, mint az, hogy mitől lesz vers a vers, amit a budapesti vendég úgy határozott meg, hogy a költő azért költő, mert többet tud mondani minden szó által, mint bárki más, aki csak úgy hétköznapiasan fűzi a beszéd fonalát. Utalt a kötet címére is, hogy mennyi gondolatsort képes elindítani néhány jól egymás mellé illesztett szó, amelyben belezsúfolódik egy egész nemzedék történelmi és szellemi hagyatéka.

Szilágyi Ferenc Hubart és Varga Tibor

Szilágyi Ferenc Hubart és Varga Tibor

Szilágyi Ferenc Hubart az elmondottakhoz hozzáfűzte, hogy ő azért úgy érzi, nála a szó mindig azt jelenti, amit közölni akar általa. Nem szereti a költői képleteket, irodalmi feladványokat, a bonyolult kifejezéseket, amelyek nem teszik egyértelművé költői üzenetét.

Az esemény moderátora Szabó János, a Móka színjátszó csoport vezetője volt, aki összefoglalta a szerző eddigi munkásságát, utalva arra is, hogy a kötet címe rendhagyó módon a könyvben szereplő vers egyik szakaszának kezdősora, amely meghatározza a kötet irányvonalát is, bár összességében megtalálható benne a szerelmi líra, a humor, a természetleírás, a költői hitvallás és minden egyéb élet- és emberközeli pillanat, ami csak megihlethet egy költőt.

A bemutatót követő kötetlen beszélgetés során még sok vélemény elhangzott a versfaragók dicséretéről, kiváltképp a helyi poétáról, akinek költői termékenységét két prózai kötet is megelőzte.

A kiadvány a szerzőnél szerezhető be.

S. É.