Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mise Márton Áron tiszteletére

A kolozsvári Szent Mihály-templomban október 13-án ünnepi szentmisét mutattak be Márton Áron püspök tiszteletére. A szertartáson felcsendült Bács Lajosnak a szentéletű püspök emlékére komponált műve. A Duna Televízió a jeles eseményt vasárnap közvetíti.

mise

A kincses város egyik szimbóluma, Erdély második legnagyobb temploma október 13-án különleges szakrális esemény színhelye volt. A Szent Mihály-templomban Márton Áron püspök tiszteletére celebráltak ünnepi szentmisét, amit a Duna Tv november 3-án tűz műsorára.

Kovács Sándor főesperes-plébános szentbeszédében Márton Áron életéből a Jó Pásztor felelősségére helyezte a hangsúlyt: a főpap a legnehezebb időben is kiállt híveiért. Egy személyes momentumot is említett: amikor a szentéletű püspököt kiengedték házi őrizetéből, ő akkor Gyulafehérváron ministránsként tekinthetett fel példaképére, a sokat szenvedett emberre.

A szertartáshoz különleges zenei élmény is társult: a Szent Cecília kórus és kamarazenekar előadásában felcsendült Bács Lajosnak a Márton Áron püspök emlékére komponált miséje. Az 1930-ban született szerző szintén ismerte a főpásztort, akinek példája ihlette opusát.

„Felemelő érzés volt részt venni az ünnepi szentmisén – idézi emlékeit Kocsis Zsuzsanna szerkesztő-riporter. – Márton Áron személye példakép nélküli világunkban minta lehet a fiatalok előtt is. Non recurso laborem! (Nem futamodom meg a munkától!) választotta jelmondatául. E szerint is élt, emelt fővel végezte el feladatát.”

Az adásra november 3-án, vasárnap 11.20 órától kerül sor a Duna Tv-n.