Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mire jut pénz Váradon

Elfogadták Nagyvárad költségvetését az önkormányzati képviselőtestület csütörtöki ülésén, számoltunk be róla pénteki lapszámunkban. Huszár István, a tanács RMDSZ-frakciójának vezetője pénteken sajtótájékoztatón számolt be arról, mely javaslataikat foglalták bele a büdzsébe, az integrált városfejlesztési stratégiába (SIDU) vagy a hosszú távú városi mobilitási tervbe (PMUD).

Mire jut

Elfogadták például azt a javaslatot, hogy az aluljárók rendbetételekor olyan sávokat létesítsenek, amelyeken babakocsit vagy kerékpárt le, illetve fel lehet tolni a lépcsők mellett, elfogadták a Gutenberg utcai hajléktalanszálló felújítását, illetve hat új lakókonténer vásárlását, jóváhagyták hatástanulmányok készítését a Borsi úti és szántói iszapülepítők környezeti hatásairól: ezek helyén az RMDSZ napelem-parkokat létesítene.

Nem fogadták el azt a javaslatot, hogy segesvári mintára a belvárosban korhű táblákon feltüntessék a történelmi utcaneveket, ám feltüntethetik a közterület típusát (utca, tér stb.) a táblákon. Visszautasították azt a javaslatot is, hogy a TBC-kórház mögött kiépítsenek egy körülbelül 150 méteres autóutat.

A tanmedencék építése a városfejlesztési stratégiába került bele, és egyelőre függőben maradt az élményfürdő minden trambulinjának teljes felszerelése. Javasolták a wi-fi internethálózat kiterjesztését a közterületekre és a parkokra, erről az egyik szolgáltatóval egyeztet a városvezetés. A Szacsvay Imre Általános Iskola épületének felújítására nincs pénz és a biharpüspöki iskolaépület udvarának műfüvesítésére sem, de a Szacsvay váradi épületének udvarát leaszfaltozzák, a Szent László-óvoda udvarára pedig felszerelik a játékszereket. „Tüske” maradt a gyorsforgalmi út, melynek hiányzó szakaszát még mindig nem sikerült városi kezelésbe venni a vasúttársaságtól, ezért nem szavazták meg az út második szakaszát, mondta a frakcióvezető. A Szent László-, a Kabos Endre- és a Rimanóczy-szobor állítására, a Rhédey-kápolna felújítására, illetve a szőllősi és velencei emlékhelyek elkészítésére is elutasító válaszokat kaptak, a Szacsvay-szobor terének felújítására ellenben jut 30 ezer lej.

A Bémer (ma Ferdinand) tér felújítása kapcsán készül a hatástanulmány, ott egy mélygarázs építését tartják szükségszerűnek, a városfejlesztési stratégiába pedig Hegyalja víz-, csatorna- és utcahálózatának bővítését foglalták bele, a kultúrház helyzetére egyelőre nincs megoldás.

Az egyházak 107 ezer lejt kaptak a helyi költségvetésből, ebből 59 410 lej a református, 721 az evangélikus és 555 lej az unitárius egyháznak jut. A civil szervezetek 300 ezer lejre pályázhatnak – bár továbbra sem tartják helyesnek azt, hogy az ifjúsági szervezeteknek nincs elkülönített kerete –, több magyar rendezvény megtartását támogatja az önkormányzat anyagilag.

A frakcióvezető elmondta, nem támogatták, hogy a Termoficare Zrt. átvegye a Nagyváradi Hőerőmű Zrt. adósságait, és a Kálvária-domb rendbetételéhez kapcsolódó pontokat sem, mivel nem egyértelmű, kié a felelősség és ki fizeti majd a költségeket.

Huszár István azt is elmondta, hogy a Jövő bajnokai program keretében 170 ezer jutalmat osztanak majd szét a fiatal sportolók között, illetve örül annak, hogy az Ady Endre Líceum robotika-csapatának dániai bajnokságra való felkészülését 15 ezer lejjel támogatja az önkormányzat.

Fried Noémi Lujza