Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Miniévad kezdődött a román társulatnál

A Szigligeti Társulat mintájára idén első ízben a nagyváradi színház román szekciója is miniévadot szervez. A közönség augusztus 20. és szeptember 6. között megtekintheti a Regina Maria színház által az utóbbi években bemutatott legsikeresebb előadásokat. A miniévad meglehetősen széleskörű publikumnak szól: a programban egyaránt szerepelnek vígjátékok, drámák, musicalek és gyermekelőadások is.

Az első előadást tegnap szervezték a Kocsány János (ma Miron Costin) utcai malomban, ahol Lukas Barfuss, kortárs drámaíró Szerelem négy képben (Dragoste, în patru tablouri) című alkotása került bemutatásra Daniel Vulcu rendezésében. A produkció a Regina Maria színház öt legfiatalabb tagját vonultatta fel egy emberek közötti kapcsolatokról, szerelemről szóló szatírában.

minievad 1

Jelenet az Óz, a nagy varázsló-ból

Ma, szintén 19 órától a nagyváradi villamosremizben várják a színházkedvelő közönséget Vasilii Sigariev Phantom Pains című darabjának megtekintésére Bogdan Huşanu rendezésében. Az előadás egy gyászában elvakult özvegy történetét meséli el, aki a villamosremíz egyik őrében megboldogult férjét véli felfedezni.

A szombati nap (augusztus 23-a) a legkisebbeknek szól, akik 11 órától a színház nagyszínpadán Óz, a nagy varázsló történetét tekinthetik meg Dan Mirea rendezésében.

A következő előadáson azonban fordul a kocka. Kedden, augusztus 26-án ugyanis a 16 éven aluliak számára nem ajánlott Leonce şi Lena című musical kerül bemutatásra 19 órától, szintén a nagyszínpadon. Georg Buchner hippi-története egy kényszerházassága ellen lázadozó fiatal párt mutat be, melynek férfi és hölgytagja a sors fintorának köszönhetően mégiscsak egymásba szeret.

Jövő szerdán és csütörtökön (augusztus 27-én és 28-án), szintén 19 órától, ismétlésre kerülnek a Dragoste, în patru tablouri, illetve a Phantom Pains című darabok. Ezt követően a szombat ismét a gyermekeké. Augusztus 30-án 11 órától az Elvarázsolt évszakok (Anotimpuri fermecate) címmel rendeznek bűvészelőadást a bábszínházban Eduard és Bianca fellépésével. A show keretében lélegzetelállító illúziókkal találkozhatnak a gyermekek, akiknek lehetősége nyílik majd arra, hogy maguk is varázsoljanak.

Szeptember 2-án, kedden 19 órától Spiró György Prah című darabját mutatják be a bábszínházban, Petre Panait rendezésében. A szatírában a Férfi és a Nő megnyeri a Lottó-főnyereményt, de a pénzt nem tudják mire költeni, mivel múltuk béklyójában élnek és ez megakadályozza őket abban, hogy élvezzék a jelent.

A nyári miniévad utolsó három előadása a Dragoste, în patru tablouri (szeptember 3., szerda, 19 órától), a Phantom Pains (szeptember 4., csütrötök 19 órától), valamint a Piroska és a farkas (szeptember 6., szombat, 11 órától). A előadásokra felnőttek részére 10 lejbe kerülnek a jegyek, kivéve a Leonce şi Lena című musicalt, amelyre helytől függően 10–20 lej közötti jegyeket árulnak. A gyermekek 5 lejért tekinthetik meg a nekik szóló előadásokat.

Szombati-Gille Tamás