Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mindig van magyarázat

A nagyszalontai helyi lap, a Szalontai Napló július 21-ei száma fényképes beszámolójában adja a helybéliek tudtára: „Készül az esővízelvezető rendszer, vigyázzunk rá, hiszen a mi otthonainkat védi!” És a többi, és a többi… Mindez a WaterMan elnevezést viselő, uniós finanszírozású projekt égisze alatt bonyolódik: Nagyszalonta testvérvárosával – az országhatár túloldalán fekvő Sarkaddal – közösen 1,8 millió eurót nyert el a projektre. A múlt évben be is indult a csapadékelvezető rendszer kiépítése, a munkálatnak 2014. november végére Nagyszalontán el kellett volna készülnie. A késés okát Sárközi Sándor építészmérnöktől tudakolta meg a lap, amelynek a szakember elmondta: a munkálatokat annak a fővállalkozónak kellett volna befejeznie, amelyik elvállalta, ám idő közben a városházának új kivitelezőt, vagyis fővállalkozót kellett keresnie, amely az idei év májusától átvette a munkálatokat, tehát dolgozik – mondta Sárközi. Igaz ugyanakkor, hogy Sárközi némi feltételekhez kötve, de augusztus közepére befejezést ígért. De sem az idő közben csődöt jelentett, sem az új vállalkozóról nem tudni, hogy ki is ő tulajdonképpen.

Ugyancsak a helyi lap július 24-i számában lakossági fórumra invitálják az érdeklődőket, akik javaslataikkal, észrevételeikkel segíthetik a csapadékvíz-elvezető rendszer minél tökéletesebb kiépítését, hogy aztán az a lakosság megelégedését szolgálhassa. A fórumnak a helyi Slavia Hotel adott otthont. Na, erre aztán néhányan megvakartuk a kobakunkat. A hirdetésre aztán meg is jelent négy érdeklődő. Eltökéltek voltak, hogy feltétlenül szóvá teszik a Bartók Béla és a Rákóczi utca, valamint ezek környéke áldatlan állapotát. Van olyan utca, amelyik egyik oldalát aszfaltozták ugyan – mondták a megjelentek –, de a másik része „mostohagyerek” maradt. Olyan is van, ahová 15–20 méternyi aszfalt már nem jutott – mondván, az illető utcaszakasz nem oda tartozik… A valóságban azonban igenis oda tartozik. Hasonló panaszok adódnak, főleg a csatornázási rendszerrel kapcsolatosan is, ugyanis helyenként azt sem tudni, merre is kellene folyjon a víz.

A fórumon Sárközi Sándor bőven elmagyarázta mindazt, amit már bőven elolvashattak az érdeklődők a helyi lapban is. Ugyanígy jól elmagyarázta, hozzátoldva a saját verzióját Török László polgármester. A fórumról aztán a néhány érdeklődő látszólagos megelégedéssel, megértéssel távozott.

Felvetődik azonban az égető kérdés: a városatyák, amikor megpályáznak egy projektet, akkor vajon gondolnak arra is, hogy lesz-e megfelelő vállalkozó, akire a felelősségteljes beruházást rábízhatják?

Sára Péter