Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

„Mindig szerettem volna illusztrátor lenni”

Az 1987-ben Szatmárnémetiben született Láng Orsolya vallomása a címadó mondat, aki december 14-én, csütörtökön este volt az Élő Várad Mozgalom Gyújtópont névre hallgató irodalmi kerekasztal-beszélgetés sorozatának idei utolsó vendége.

Láng Orsolya, Tasnádi-Sáhy Péter és Kemenes Henriette

Láng Orsolya, Tasnádi-Sáhy Péter és Kemenes Henriette

A szeptemberben útnak indult Élő Várad Mozgalom az Oberon Kulturális Egyesület és a Várad Kulturális Folyóirat szervezésében idei utolsó találkozóján beszélgettek el egymással a mozgalom tagjai és a budapesti Fiatal Írók Szövetségének (FISZ) ez alkalommal meghívott tagja, Láng Orsolya.

A beszélgetőpartnerül meghívott két másik fiatal alkotó – Mihók Tamás (Élő Várad Mozgalom) és Zilahi Anna (FISZ) –egészségügyi okokból kifolyólag sajnos nem tudott jelen lenni a bemutatkozó találkozón, és így a szatmári szerző Tasnádi-Sáhy Péter és Kemenes Henriette társaságában mesélt magáról, munkájáról és a témákról, amelyek foglalkoztatják, mint például a kisebbségi lét kérdése vagy a beilleszkedés problémái (budapestisége). Mihók Tamás verseiből ugyanakkor, aki kétnyelvű költő, műfordító, kiadói és folyóirat-szerkesztő, és akinek négy könyv jelent meg fordításában, illetve ugyancsak négy (három román, egy magyar) verseskötet szerzője, Kemenes Henriette olvasott fel.

A nagyváradi Moszkva Kávéházban tartott kötetlen beszélgetés során Láng Orsolya, aki tanulmányait a Sapientia EMTE filmaszakán és a Moholy-Nagy Művészeti Egyetem (MOME) animációs szakán végezte, elárulta, hogy a könyv mindig is a kedvenc tárgyai közé tartozott, és hogy mindenekelőtt ezek illusztrálásának gondolata foglalkoztatta. A maga elé kitűzött célt elérve, e vágya teljesült, hiszen prózakötettel (Tejszobor, 2015) és verseskötettel (Bordaköz, 2016) is rendelkezvén, tevékenyen illusztrál – például Szvoren Edina Nincs, és ne is legyen című, 2012-ben kiadott novelláskötetének török kiadását fogja gondjaiba venni. Sokrétű művészi tevékenységével kapcsolatban elárulta, hogy véleménye szerint ha valami erősen foglalkoztatja, és a téma megérett benne a közlésre, akkor bármilyen csatornán kifejezésre juttatja azt, legyen szó versről, prózáról vagy illusztrációról, és szerinte ezek a csatornák jól megférnek egymás mellett. Elárulta továbbá azt is, hogy valójában ő szeret kisebbségiként élni, ami kicsit más létforma a határon innen és megint más a határon túl, és hogy szerinte, attól függyetlenül, hogy az ajtók nyitva vagy csukva vannak-e, nem kell tartani a beolvadástól, hanem saját magunkat kell megtartani és odakínálni, emberi mivoltunkban-minőségünkben.

Az est folyamán Láng Orsolya a Litera irodalmi portálon néhány napja megjelent verseiből olvasott fel, így elhangzott például a Természetes folyamat, a Függő és az Adaptáció című költeménye, míg Mihók Tamás verseskötetéből az Egyensúly és a Tánya című alkotások.

Az eseményt a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. támogatta.

Szamos Mariann