Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mindig építik, mégsincs kész

A váradi szecesszió legreprezentatívabb és egyszersmind legismertebb épülete a belváros Körös-part melléki szakaszát is uraló, főtéri Fekete Sas palota. Évek óta egyfolytában építkeznek itt, mégis újra és újra napirendre kerül a városi önkormányzat munkatervében a híres épület felújítása, restaurálása. Világos, hogy valami nincs rendben ezekkel a munkálatokkal, ha állandóan javítgatják, újra és újra szétverik a már elkészült javításokat, aztán ismét összeülnek a városi tanács tagjai és érdekes módon ismét nekikezdenek különféle projektek segítségével úgymond felújítani a híres épületet. A palota tervezői két, a múlt században elismert építész, Komor Marcell és Jakab Dezső volt, azonban elnézve a palota körül zajló munkálkodásokat, mintha Kőműves Kelemen vagy éppenséggel román „szaktársa”, Manole mester vette volna át az irányítást, ugyanis amit egyik projektben megvalósítanak, azt a másik projektben valami baki miatt újra kell építsék.

mindig 2 mindig 1

Három évvel ezelőtt feltörték a palota belső csarnokának burkolatát, igazi építőteleppé, forgalmi dugóvá változtatva a híres átjárót. A hosszadalmas munkálkodás eredménye végül egy tulipán-motívumos mozaik-padozat lett, azonban ezt Mircea Mălan és szakértői csapata nem vette át, mondván, hogy rossz minőségű munkát adott át a vállalkozó, a Marconst cég. Elkezdődött a vita, a palota belső udvarában boltot, vendéglőt, kávézót fenntartó kereskedők pedig lassan frászt kaptak, annyiféle nyilatkozat látott napvilágot arról, hogy ismét szétverik, feltörik a padozatot, ezért ismét bezáratják az ott levő kereskedelmi egységeket. Tétovázások, halogatások, a vállalkozó céggel való huzavona tartott is majdnem két évig, mígnem kiderült: a városi önkormányzat vezetőit ismét elkapta a “Manole mester láz” s megint neki akarnak fogni a padozat feltörésének, sőt egy nagyobb szabású felújítási munkálatnak is. Erről értesüléseink szerint ma, azaz január 29-én kellene szavazzanak a városi tanács tagjai. Az új tervről egyelőre annyit tudni, 8 hónap alatt szeretnék kivitelezni, és az előzetes saccolások szerint 3,7 millió lejbe fog kerülni, azaz 825 ezer euróba. De nem csupán a mozaik-padozatot akarják kicserélni, hanem a teljes közvilágítást is a passzázsban, sőt az üvegkupolát is felújításra ítélték. Félő azonban, hogy mint az eddigi nagy munkálatoknál, úgy most is megismétlődnek az eddigi bakik, hiszen azt a város vezetői még nem árulták el, kivel akarják kiviteleztetni ezt a sokadik projektet, melynek akár a „Manole mester projektje” nevet is adhatnánk, hiszen amit egyszer raknak, azt később úgyis lebontják. Más kérdés, hogy miként vélekednek erről a műemlékeket igazán szerető váradiak és nem váradiak, hiszen a nagy fellengzős tervezgetések közepette a szecessziós hangulat megtartása és szebbé tétele helyett inkább az építőtelepi káosz az, amire (a tapasztalatok tükrében) számíthatunk.

Szőke Mária