Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mindennapi Ütközések

A Szigligeti Stúdióban mutatták be szerdán a Nagyvárad Táncegyüttes legújabb, Ütközések című darabját. Mindennapi életünk küzdelmei, harmóniái jelennek meg táncban elbeszélve a színpadon, hiszen ki ne találkozott volna a beállni a sorba vagy kívülállónak maradni kérdésével, kinek ne lettek volna boldog vagy éppen harcba, gyűlöletbe torzulói szerelmei?

Fotó: Nagyvárad Táncegyüttes

Fotó: Nagyvárad Táncegyüttes

Cári Tibor zenéje szépen ötvözi a magyar népzenét a kortárs dallamokkal, az előadás epizódszerű részei pedig mintha egy-egy történetet beszélnének el a tánc nyelvén. Kiközösítés és befogadás, boldog szerelem vagy éppen a gyűlöletig fajuló kapcsolat férfi és nő között, mind-mind megjelenik a darab során. Az eszközhasználat minimális, egy szék, botok, a le- vagy felvett cipők és zakók jelzik olykor a szereplők közötti különbségeket vagy hasonlóságokat. Nemcsak a harc, a harmónia is feltűnik a darabban, olykor meglepő módon, hiszen van olyan jelenet, amelyben férfi nővel, nő nővel és férfi férfival táncol egyszerre.

A Nagyvárad Táncegyüttes tagjai ugyanakkor azt is újra bebizonyították, hogy nemcsak a néptáncban remekelnek, hanem a kortárs tánc- és mozgásművészet kihívásainak is megfelelnek a színpadon.

F. N. L.