Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Minden egyes kép egy költemény

Különleges kiállítást szervezett március 8-án a nemzetközi nőnap alkalmából a nagyváradi Euro Foto Art Egyesület elnöke, Tóth István. A hagyományosnak számító, ezen a napon évente kiállított fotókon a női nem szépségét és titokzatosságát jelenítették meg ismét, ez alkalommal azonban női fotóművészek lencséin keresztül, akik Európa és Ázsia különböző országaiból (Csehország, Horvátország, Lengyelország, Románia, Oroszország, Magyarország, Ukrajna, Japán és Kína) küldték el a nagyváradi közönség számára kiválasztott alkotásaikat.

Tóth István, Ariadna és Giorgiana Mircescu, Kiss Törék Ildikó, Ligia Mirişan és Thurzó Sándor József

Tóth István, Ariadna és Giorgiana Mircescu, Kiss Törék Ildikó, Ligia Mirişan és Thurzó Sándor József

Az egyesület nagyvásártéri galériájában a vendégeket Tóth István és az általa meghívott hölgyvendégek, Kiss Törék Ildikó színművésznő és Ligia Mirişan, a Gheorghe Şincai Megyei Könyvtár igazgatója köszöntötte néhány kedves gondolattal. Tóth István a földszinten kiállított színes és az emeleten helyet kapó fekete-fehér, száz fényképet egy-egy költeménynek nevezte, amelyek egy rendkívül összetett tematikát – a nőiséget – dolgozzák fel. Ligia Mirişan köszönetet mondott az egyesület elnökének, aki mindig érdekes ötletekkel lepi meg a művészetek kedvelőit, ahogyan azt a mostani kiállítás is példázza az örök nő, a nőiség témáját körüljárva. Beszéde végén az igazgatónő mindenkinek szép és igaz gondolatokban bővelkedő tavaszt kívánt. Kiss Törék Ildikó párhuzamot vont a nőket – lányokat, asszonyokat – ünneplő világnap és a reggeli szürke idő napsütésessé válása között, majd kiemelte a kiállított képek asszonyainak örök arcait, az asszonyi lélek kiáradását róluk a szemlélődők felé.

minden 1

Az este nőnapi, ünnepi hangulatához zeneileg három előadó is hozzájárult: Ariadna és Giorgiana Mircescu fuvolán, valamint Thurzó Sándor József brácsán. Az esemény utolsó momentumaként a hölgyvendégek egy-egy csokor virágot vehettek át.

A tárlatot március 24-éig lehet megtekinteni, munkanapokon 8 és 19 óra között. A belépés ingyenes.

Szamos Mariann