Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Milyen lesz a Szent László tér?

Lassan három éve annak, hogy a nagyváradi önkormányzat időről-időre közli, hogy nagyszabású munkálatok során fel fogják újítani a megyeszékhely főterét, a Szent László (ma Piaţa Unirii) teret.

Tény, hogy a váradi (szebb napokat is látott) Szent László tér jelenleg igencsak siralmas, lepukkadt állapotba került, azonban a felújítási tervek elég sok ellenérzést váltottak ki a váradiakból és a Váradot szeretőkből egyaránt. Ezen persze nem kell csodálkozni, ugyanis az önkormányzat (nem váradi gyökerekkel rendelkező) vezetői több olyan ötlettel álltak elő, amelyektől igencsak összevonták a szemöldöküket a helyi lokálpatrióták. Ilyen volt például az a két évvel ezelőtt bemutatott terv is, mely szerint a főteret egy sivár kőplaccá akarták alakítani, valami betonba álmodott holdbéli tájjá. Ez a projekt olyan csúnyára sikeredett, hogy hamarosan maguk az önkormányzatiak is kénytelenek voltak belátni, egyáltalán nem illik Váradhoz. Ezt követően újra kiírták a főtér felújítási projektjére a pályázatot, majd hosszas vajúdás után Mircea Mălan alpolgármester bejelentette, megszületett a gyermek, azaz az új terv a Szent László tér felújításával kapcsolatban, melyet Horia Gavriş építész tervezett. Ebben a projektben már nem szerepel sem obeliszk (ami az eredeti terv egyik igencsak idegborzoló része volt sokak szerint), nem is volt olyan sivár, viszont többek szerint nemcsak súrolta, de el is érte a giccs határát. Az alpolgármester felkérésére hát ismét nekiugrottak a tervnek, kiiktatták a kőangyalkákat, csicsás színeket, s állítólag a mostani terv már szolidabb és „váradiasabb”. A kőangyalkákat tehát elhessentették, azokat a terveket, melyek szerint új szobrok kerülnek a felújított térre, megtartották. Így terveznek ide két püspökszobrot, egy görög katolikust és egy ortodoxot. A történelmi magyar egyházak alakjai az új placcon nem kaptak helyet, az önkormányzat szerint ez nem indokolt, ugyanis a téren levő Szent László templom mellett már van egy ilyen szobor. Ami a Szent László templomot illeti, ez még mindig nyitott és igencsak homályos kérdéseket rejt, ugyanis nemrég nyilvánosságra jutott az, hogy a templom alatt feltáratlan temetkezési helyek vannak (az ebek harmincadján), s arról is szó esett, hogy a váradi római katolikus püspökség feltárási munkálatokat kezd majd itt, mely miatt esetleg nem kezdhetik el a tér felújítását. Ez a „veszély” ugyanis úgy tűnik, senkit nem fenyeget, mivel az ígérgetéseken kívül a katolikus püspökség mai napig semmit nem tett azért, hogy a templom alatt levő meggyalázott temetkezési helyeket akár rendbe tegye, akár régészeti feltárások során tisztázza, miféle  sírok is vannak ott.

A nagyváradi Szent László tér jelenleg

A nagyváradi Szent László tér jelenleg

A váradi főtér felújítása az új terv szerint 18,9 millió lejbe kerül, a Drumuri Orăşenesti cég mellett részt vesz a munkálatokban az Electro Construct Sildac, a Profido Edarte Conzortio Stabile, az Europorfidi, az Insanrisa és a Gardener cég is.

A Szent László tér a múlt század elején

A Szent László tér a múlt század elején

A kivitelezési szerződést az eddigi információk szerint holnap írják alá a felek. Az új terv szerint több sétány, pad lesz a téren, így a gyalogosok könnyebben közlekedhetnek, pihenhetnek meg majd ott.

A felújítási projekt látványterve

A felújítási projekt látványterve

Az autóforgalom a görög-katolikus püspökség előtt fog elhaladni. A tér burkolata porfír kőlapokkal lesz kirakva, a tervek szerint 56 villanyoszlopot, 39 padot, valamint huszonkét szemétkukát helyeznek ki a sétányokra. A munkálatokat 2015 decemberéig be kell fejezni, különben a város elveszíti a térfelújítására elnyert európai uniós anyagi támogatást.

Sz. M.

milyen 4