Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Milyen az élet a PKE-n?

Több mint négyszáz fiatal, többnyire érettségi előtt álló tizenkettedikesek látogattak el tagnap a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemre, hogy a tanintézmény nyílt napján felvételi tájékoztatót kapjanak és belekóstolhassanak az egyetemi életbe. A rendezvényre többek közt Nagykárolyból, Nagyszalontáról, Zilahról, Székelyhídról, Szilágysomlyóról és Magyarországról is érkeztek diákcsoportok – a nagyváradi líceumok számos tanulója mellett.

milyen (5)

Az esemény megnyitóján Sípos Emőke PR referens köszöntötte az egybegyűlteket az intézmény dísztermében, majd János Szabolcs rektor tartott rövid nyitóbeszédet. Mint hangsúlyozta, a PKE országos viszonylatban egy kis egyetemnek számít, ez azonban nem társul kishitűséggel, hiszen az univerzitás falai közt minőségi oktatás és pezsgő diákélet foyik. A PKE-n jelenleg 943 diák tanul, a tanári kar pedig 92 fős. Ez azt jelenti, hogy minden tíz diákra jut egy tanár – tette hozzá a rektor. Mint elmondta, az egyetemre könnyű bejutni, de nehéz elvégezni. A PKE statisztikailag sok diákot veszít az első év után, s a bennmaradáshoz kemény munka kell. A tanulás mellett azonban a PKE számos extrakurrikuláris tevékenységre is lehetőséget nyújt, rengeteg szakkör működik és számos népszerű rendezvény zajlik ott évről évre.

milyen (4)

A rektor öt okot is felsorolt, amiért az érettségizőknek érdemes a PKE-t választani továbbtanulásra: az intézmény akkreditált, a diákok az anyanyelvükön tanulhatnak, jó hangulatú, mozgalmas diákélet van, az egyetemisták fél évet külföldön tölthetnek az Erasmus program keretében, és szakmai tapasztalatot is szerezhetnek, amely létfontosságú a későbbi elhelyezkedésük szempontjából, és nem utolsósorban lehetőségük van idegen nyelveket tanulni. János Szabolcs ugyanakkor megígérte, hogy mindazok, akik a PKE-t választják, a hároméves alapképzés után szívesen fognak majd ugyanitt mesterizni is.

milyen (1)

A nyílt nap keretében több száz iskolás látogathatta meg az egyetemi tantermeket, laborokat, meggyőződhetett a különböző tanszékek felszereltségéről, sőt még a menzán kínált ételekbe is belekóstolhatott. Az egyetem épületében egész nap zajlott a különböző szakok bemutatása és különféle foglalkozásokat is tartottak az érdeklődőknek, az épülettel szemben levő Arany János Kollégium udvarán pedig csapatjátékokat szerveztek és felvételi tájékoztatót tartottak.

Sz. G. T.