Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mikrochipet a négylábúakba!

Bevezetőben illik tudni, hogy a 2014-es év elején Romániában is érvénybe lépett az az uniós normatíva, miszerint minden kutyába – beleértve a házőrzőket is – kötelező azonosító chipet ültetni.

Ezek a mikrochipek egyféle transzponderek, amelyek alkalmasak az állatok egyedi és tartós megjelölésére. A chip egy számsort tartalmaz, mely egy speciális készülékkel olvasható le, melynek alapján az internetes adatbázisban kikereshető az állat tulajdonosa. Az elveszett állat így visszajuthat gazdájához, illetve az állat ellopása esetén a tulajdonjog a chip révén igazolható. A mikrochipet állatorvos ülteti be a rendelőben, vagy háznál.

A transzponder egy körülbelül rizsszem nagyságú kapszula, amelyet egy speciális injekciós készülékkel juttatnak a bőr alá, nyaktájékban. Behelyezése csak kis fájdalommal jár, altatás nélkül elvégezhető. A behelyezést követően egy leolvasó készülékkel ellenőrizik. A mikrochip egy számsort tartalmaz, melyhez egy internetes adatbázisban hozzáírják a gazda és az állat adatait – ez a tulajdonképpeni kutyaregisztráció. Ennek hiányában a kutyákat nem oltják be, és betegségeiket sem kezelik.

Na, mi lesz most velem?

Na, mi lesz most velem?

A microchipeket a román híroldalak szerint 50–100 lejes áron ültetik az ebekbe, ám ezek ára az orvosi rendelők függvényében változó lehet. A beültetési határidő 2014. december 31. lett volna, ám kevesen ismerték a rendelkezést, mivel a magyar sajtó igen szűkszavúan foglalkozott a dologgal, valószínűleg közlemények hiányában. Azok a kutyatartók, akik eddig nem chipeztették be házőrzőiket, akár 2000 lejes bírsággal is számolhatnak – áll az országos állategészségügyi hatóság közleményében

Hozzávetőleg ezeknek az információknak kellett volna megjelennie többször is az elmúlt esztendőben, hogy a vidéki ember is tudja, mire számítson, ha netán egy vagy két házőrzővel rendelkezik, ne adj’ isten hárommal vagy többel, mert mondjuk, vannak házak, ahol egy-egy kóbor Blöki is odaszegődött, és gondját is viselik tisztességgel.

Érmihályfalván valószínűleg nem sokan vehettek tudomást a legújabb uniós rendelkezésről, vagy ha igen, a magas költségek miatt nemigen éltek vele, bár itt a művelet csak 40 lejt kóstál, ám így is kevesen tudták-tudják megfizetni a házőrzők uniós típusú nyilvántartását.

Valószínűleg sejthette ezt ifj. dr. Lunczer János körzeti állatorvos is, mivel a tavaly novemberi tanácsülésen felolvasásra került egy általa megfogalmazott beadvány, amelyben kérte a városi önkormányzatot, állja a kutyák chipezési költségeit, amit a városatyák azzal napoltak el, hogy az ilyen kérést csak alapos átgondolás után lehetne költségvetésbe foglalni – azt is legfeljebb az ideibe.

A chip mérete és a beültető eszköz

A chip mérete és a beültető eszköz

Magán-állatorvosi rendelők költségvetésből való támogatása nem is törvényes, az meg pláne nem, hogy olyan adófizető is hozzájáruljon a kiadáshoz, aki nem is tart kutyát – válaszolta kérdésünkre Nyakó József polgármester. Az itteni fizetésekhez képest persze hogy nagyok a költségek, hisz csak az árak uniós méretűek, a javadalmazás nem, vagyis ismételten olyan kabátot szabtak ránk, amit nem tudunk viselni, de hordani kell – fűzte még hozzá Nyakó.

A több házőrzővel rendelkező kutyatartók pedig vagy kifizetik a magas költségű uniós regisztrálást, vagy kiteszik magukat a bírságnak.

A harmadik lehetőség az lenne, hogy mindenki szélnek ereszti a Blökijét – ami a jövedelem nélküli családoknál vagy kisnyugdíjasoknál akár benne is lehet a pakliban – a város- vagy a községi gazdákra bízva sorsukat, aminek újfent a költségvetés látja majd a kárát.

Sütő Éva