Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mikor megyek el szavazni?

Kezdjük azzal, hogy mi is a szavazás? Döntés. Egy csoport vagy egy csoport tagjainak döntése egy javaslatról. Igaz, milyen jól hangzik? Sajna, nem így van! Mert mi is történik? Négyévente pártígéretek alapján bizalmunkat fejezzük ki olyan emberekben, akiket csak kampányhirdetésekből ismerünk. A nagy többség, mert van pártérdek, üzleti érdek, rokoni és haveri kapcsolat. S a legfőbb cél: a hatalom megszerzése!

Elnézést, elszaladt velem a ló! Kampánykor élhetünk álmodott életet. Lesz nagyobb fizetés, nagyobb nyugdíj. Lesz szólásszabadság, lesz kisebbségi jog, ne adj’ Isten – jaj, bocsánat, adja Isten! – autonómia (majd mindig anatómiát írok, mert úgy érzem, közelebb áll hozzám). Lesz iskola, lesz törvénykezés és még jelképeink is lesznek! Egyszóval, az lesz, amit szeretnénk, amiről álmodunk, ami természetes kellene legyen. Erre adjuk szavazatunkat. Nem négy évvel ezelőtt, valamivel régebben. Azóta már csak azért mentünk szavazni, mert úgy éreztük, tartozni kell valahová. Tamási szerint valahol otthon szeretnénk lenni.

Mit kaptunk? Apró lépéseket, abból is volt olyan, hogy egyet előre, kettőt vissza – nem hiszem, hogy példákat kellene soroljak, átéltük.

Mikor megyek én el szavazni?

Az első és legfontosabb, akkor, ha valaki majd azzal kampányol, mi fog történni, ha nem teljesíti, nem tudja teljesíteni az ígéreteit. Most mindenki megindokolja, miért nem tette meg, amit ígért. Édesapám szerint: jó kifogás sosem volt rossz. Szerintem meg mindig rossz. Ne azon törje az illető a fejét, miért nem csinálta meg, hanem azon, hogyan kell véghezvinni!

Elmegyek akkor is, ha majd való lesz a kifejezés: a haza atyjai! Olyanok, akik példát mutatnak minden területen! Nem mentelmi jog mögé bújt álszent törtetők – hadd ne mondjak pontosabb jelzőket!

Elmegyek, ha igaz lesz a kifejezés: a törvény alól senki nem bújhat ki!

Elmegyek, ha a mi érdekeink fontosabbak lesznek egyéb érdekeknél. Nem érdekel, hogyan hívják a pártot, ha a mi érdekeinkért küzd és nem a sajátjáért.

És van még egy eset, mikor elmegyek: ha a gyűlölet előtérbe kerül.

Azt hiszem, kénytelen leszek menni!

Gábor Ferenc
Nagyszalonta