Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mikor csak a kezeiket mossák…

Nagyvárad olyan város, ahol sok szobor van, történelmére utaló vezéregyéniségek, művészek megformázott figurái álldogálnak a tereken, parkokban. Hogy ezeknek a szobrot kapott személyiségeknek mennyi közük van a város múltjához és jelenéhez, az persze külön téma lehetne, egyelőre azonban maradjunk annál a ténynél, miszerint egy köztéri szobrot nem csupán megcsináltatni és felállítani kell, hanem vigyázni is rá, mi több, rendbe tartani. Mert nemcsak az idő vasfoga, hanem esetenként az emberi idiotizmus, vandalizmus is maradandó sérüléseket tud okozni egy-egy alkotásban.

mikor csak (4)

Ez történt az egykori Schlauch-kertben, a mai Petőfi parkban felállított Bethlen Gábor erdélyi fejedelmet ábrázoló szoborral is, mely az elmúlt évek alatt rossz állapotba került. A parkokban található szobrokat az önkormányzatnak kellene rendben tartatni, azonban rá kell döbbennünk, vannak szobrok Váradon, amelyek tisztántartására érzékeny a város jelenlegi vezetősége és vannak kevésbé szerencsés alkotások, amelyekre meg nem. Ami a Bethlen-szobrot illeti, azon túl, hogy a környéke gazos, hogy a talapzatáról a szegélyt letördelték, festékszóró spray-ekkel „felfegyverkezett vandálok” alaposan össze is firkálták a talapzatát. A legnagyobb erdélyi fejedelemként emlegetett Bethlen szobra ebben a sajnálatos állapotban leledzik, és úgy tűnik, az önkormányzat nem foglalkozik ezzel. Le kell szögeznünk azonban, hogy nem szabad teljes közömbösséggel megvádolni a polgármesteri hivatalt a szobortisztítást illetően, ugyanis alig egy hónapja a tavaszi nagytakarítás keretében több szobrot is lemosattak, megtisztíttattak, így Mihai Eminescu román költő és Emanuil Gojdu író, Mihály vajda és Mária királyné szobrait. A RER Ökológiai Szolgáltató Rt. speciális felszereléssel ellátott munkásai vízsugárral és kefékkel pucolták meg a felsorolt szobrokat. A város tavaszi nagytakarítási akciójából azonban valamiért kimaradt például a Bethlen-szobor is, ami tényleg megérett már egy alapos tisztításra.

mikor csak  (1)

Ionel Bantól, a RER igazgatójától tegnap megkérdeztük, a többi szobrot, így például a grafitikkel telemázolt Bethlen-szobrot mikor fogják lemosni? Megtudtuk, majd csak akkor, ha az önkormányzat ezt megrendeli a köztisztasági vállalattól, ugyanis az eddigi szobormosdató akciókat a város rendelte és fizette, s az önkormányzat vezetői határozták meg, melyik szobor érdemli meg a rendbetételt. A Bethlen Gábor-szobor megtisztítása többe is kerülne, ugyanis itt a grafitik miatt festékoldó szer kell majd, s ez többletköltség lenne. Ban elmondta, amennyiben az önkormányzat megbízást ad az erdélyi fejedelem szobrának és annak talapzatának megtakarítására, a RER azt is elvégzi.

Megkerestük a nagyváradi önkormányzat illetékesét, Mircea Stejereant, aki az elmúlt hetekben a tavaszi nagytakarítás irányításával volt megbízva. Mint megtudtuk, azokat a központban levő szobrokat tétették először rendbe, ahol valamilyen ünnepi esemény zajlott, de folytatni fogják a szobrok megtakarítását. Elmondta, jó lett volna, ha a polgárok beadványban kérik a falfirkákkal csúfított szobor rendbetételét az önkormányzattól, aztán kiegyeztünk abban, hogy a szerkesztőségbe eljutott jelzéseket is polgári kérelemnek veszik, s megnézik, mit lehet tenni. Stejerean megígérte, hogy a napokban utánanéznek a Petőfi parkban levő szobrok állapotának.

mikor csak  (2)

A „magad uram, ha szolgád nincsen” elv alapján azonban lehetséges, mégis a váradi polgárok tesznek hamarabb a nagy erdélyi fejedelem szobrának megtisztításáért, ugyanis az egyik internetes közösségi portálon pár napja az alábbi felhívás olvasható: „A civil önszerveződés jegyében április 26-án, délelőtt 10.30 órakor sor kerül a Bethlen Gábor-szobor grafiti-mentesítésére és környéke széppé varázslására. Ha nemcsak fotelből, Facebook-posztokon keresztül szereted Nagyváradot, most itt az alkalom, hogy tegyél érte. Rajtad áll, mi ott leszünk! Szívesen veszünk technikai segítséget, grafiti eltávolítására alkalmas vegyszert, gyökeres virágokat (a szobor köré ültetni), és persze hozz magaddal szeméteszsákot, szerszámot, és mindent, ami takarításhoz, csinosításhoz kellhet. A szobor a mienk, nagyváradi magyar lakosoké, ne várjuk, hogy más gondozza helyettünk!”

Szőke Mária