Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Miket ne fogyasszunk műtét előtt

Vannak olyan gyógyteák vagy táplálékkiegészítők, melyek használatát műtét előtt ajánlott felfüggeszteni, mivel növelhetik a vérzékenységet.

  • Ginzeng: a mentális és fizikai erőnlét híres gyógynövénye. Erősen megnöveli a vérzéses panaszokat, mert vérnyomás-emelkedést okoz. Szedését egy héttel a műtét előtt ajánlott felfüggeszteni, ám a beavatkozás után sokat segíthet, felgyorsítja a felépülést.
  • Fokhagyma: kiváló immunerősítő, csökkenti a vérnyomást és a koleszterin-szintet, véd a különböző szívpanaszok ellen. A beavatkozás előtt egy héttel azonban fel kell függeszteni az alkalmazását, hiszen nagymértékben hígítja a vért. Fokozza a véralvadásgátlók hatását, így lehetőleg ne alkalmazza huzamosabb ideig egyszerre a kettőt!
  • Gingko biloba: a memóriajavító gyógynövény az érrendszerre is pozitív hatással van. Ajánlások szerint két héttel a műtét előtt célszerű elhagyni, mivel fokozza a vérzékenységet, főleg az agyban. Ne alkalmazza véralvadásgátló kezelés alatt.
  • Gyömbér: kiváló gyomorerősítő, segít leszámolni a náthával és gyulladáscsökkentő. Rossz oldala viszont, hogy „vérhígító” hatása miatt gátolja a véralvadást, így műtét előtt egy-két héttel fogyasztását függessze fel. A beavatkozást követően azonban érdemes alkalmazni, ugyanis csökkenti az utána fellépő esetleges rosszulléteket.
  • Halolaj: az omega-3-ban felettébb gazdag halolaj jótékony hatása széles skálán mozog: a bőrápolástól elkezdve a szíverősítésen át a koleszterinszint csökkentéséig számtalan problémára jó, így nem csoda, hogy több háztartásban is megtalálható. Olyannyira megnöveli azonban a vérzékenységet, hogy műtétek előtt 4-7 nappal célszerű felfüggeszteni a szedését.
  • Medvehagyma: C-vitamin tartalmának köszönhetően támogatja az immunrendszer működését, hurutoldó hatású. Fokozza az étvágyat és fertőtlenítő, ill. baktériumölő hatása van. Rendszeresen fogyasztva csökkenti a vérnyomást és a koleszterinszintet. A nehézfém (pl. amalgám, ólom, arzén) kivezetésére is gyakran használják. A fokhagymához hasonlóan enyhe vérlemezke-összecsapódást gátló aktivitással is rendelkezik, ezáltal a vérzés létrejöttének a kockázata fokozódhat.
A medvehagymát sem ajánlatos műtét előtt fogyasztani

A medvehagymát sem ajánlatos műtét előtt fogyasztani

  • Orbáncfű: kiváló antidepresszáns, hangulatjavító és stresszoldó hatású. Mindemellett bizonyítottan támogatja az immunrendszert, mindemellett vírusölő a HIV-, herpesz, hepatitis B- és C-vírusoknál. Emésztési problémáknál is segítségül hívhatjuk. Fontos azonban, hogy nem szabad vérhígító mellé fogyasztani. Továbbá csökkenti a fogamzásgátló tabletták, antidepresszánsok, nyugtatók, epilepszia elleni és fájdalomcsillapító gyógyszerek hatékonyságát. Asztmabefújókkal sem szabad együttesen alkalmazni, valamint fehér bőrűeknél fényérzékenységet okozhat, így fogyasztása után nem ajánlott napozni!
  • Ligetszépe olaj: lassítja az érelmeszesedést, rendszeres fogyasztása csökkenti a magas vérnyomást, illetve a koleszterinszintet. Mint értékes Omega-6 zsírsav forrást ismerjük, enyhíti a premenstruális tüneteket és segíti az anyagcsere-folyamatok szabályozását. Az orbáncfűhöz hasonlóan gátolja a cukorbetegség szövődményeként olykor jelentkező idegkárosodást (neuropátia). Külsőleg is látványos javulást érhetünk el vele ekcémánál száraz, gyulladt bőrre kenve. Csökkenti a bőrviszketést, és gyorsítja a műtéti hegek regenerálódását. A legújabb kutatások során pozitív eredmények születtek hiperaktivitás és figyelemzavar (ADHD) kezelésében. Rossz oldala, hogy sajnos epilepsziában szenvedők és vérhígítót szedők nem fogyaszthatják, mivel fokozza a vérzéses panaszokat.

Győri György