Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mihályfalvi szemétügy sokadszor

A napokban arról tájékoztatott Nyakó József érmihályfalvi polgármester, hogy keresik a megoldást a helyben kialakult újabb szemétbotrány orvoslására.

Az előzményekhez tartozik, hogy a helybélieknek ezentúl két szemétszállító cég is leszámlázza a havi díjat, mely összesen 10,3 lejre rúg majd családtagonként. Ez a helyzet akkor alakult ki, amikor egy uniós projekt keretében – amely az egész megyére kiterjedő szemétgazdálkodási tervezet és a szeméttelepek bezárását vetítette elő – más Bihar megyei települések mellett a város határában is megépült egy szelektív hulladék-feldolgozó üzem, amelyet már évekkel ezelőtt be kellett volna indítani, ha a közalkalmazottak foglalkoztatását szabályozó 34-es kormányrendelet el nem lehetetleníti azt. Úgy is mondhatnánk, hogy a szemétgazdálkodásra vonatkozó uniós előírásokat maga a román törvényhozás szabotálta. S hogy teljes legyen a kép, miközben Mihályfalván már üzemképesen ott áll egy feldolgozó – mely a létszámstop miatt teljesen hasznavehetetlen, mi több, őriztetése is kidobott pénz –, a volt városvezetés megköt egy szatmárnémeti illetőségű céggel egy tizenöt évre szóló szerződést, olyan kitétellel, hogy az önkormányzat kötelezi magát a szolgáltatásra nem szerződött háztartások helyetti fizetésre.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Hagyományos szemétszállítás a város utcáin

Ennek tükrében újabb patthelyzet van kialakulóban, hiszen ha a helyi kirendeltségű szatmárnémeti Bio Florisal céggel a lakosság nagy hányada felbontja a szerződést, az önkormányzat fizet. Ha pedig a mihályfalviak nem kötnek szerződést azzal az aradi céggel, amely a feldolgozót üzemelteti, ellehetetlenítik a megyei uniós projektet, amelynek következtében szintén az önkormányzat fizet. Méghozzá 775 ezer eurót, amely a projekt összértéke. Mindkét esetben mi másból, ha nem az adófizetők pénzéből. A szombati lakossági fórumon tehát tisztázódott: vagy fizet a lakosság – két helyre is –, vagy fizet az önkormányzat a lakosság pénzéből.

Hogy a Bio Florisallal kötött megállapodást illetően milyen jogi lépéseket tud tenni a helyi városvezetés, az még a jövő titka. Ha csak abba nem kapaszkodhat bele, hogy a cég nem jelentkezett a feldolgozó üzemeltetésére kiírt versenytárgyalásra. Az aradi céggel kapcsolatban viszont kibukott, hogy a fizetett szerződéskötő ügynökök, akik már járják a várost, nem rendelkeznek igazolvánnyal, mi több, a lakosság személyazonossági igazolványait fotózzák, mely módszer nem a legortodoxabb megoldás. Sokan nem tartják azonosnak a fénymásolt változattal, mivel az ügynökök telefonjaiban maradt digitális változattal vissza lehet élni. A fórumon jelenlévő cég képviselete megígérte, hogy hamarosan kibocsátja az ügynökazonosítókat is, addig pedig készítsen mindenki fénymásolatot a személyiről, ha kifogásolják a digitális változatot.

Sütő Éva