Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Mihai Eminescura emlékeztek

Tizenkét órás irodalmi maratonnal ünnepelték Nagyváradon a román kultúra napját, amelyet minden évben Mihai Eminescu román nemzeti költő születésnapján, január 15-én tartanak. Az idei megemlékezés a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ, a Iosif Vulcan Emlékmúzeum, a Körösvidéki Múzeum, a tanfelügyelőség, valamint a Familia kulturális folyóirat közös szervezésében zajlott.

mihai eminescura

A tizenkét órás rendezvényből több nagyváradi középiskola is kivette részét. Egy összehangolt program keretében a diákok irodalomtanáraik felkészítésében fél napon át Eminescu-verseket szavaltak, illetve olvastak fel, míg társaik zenei momentumokkal járultak hozzá a kultúra ünnepéhez.

„Az, hogy ma ennyi fiatal egybegyűlt, hogy Eminescut szavaljon, azt jelenti, hogy a költő szelleme tovább él. Nem véletlen, hogy az ő neve fémjelzi a román kultúra ünnepét. Számos kiváló művész alkalmas lett volna arra, hogy ezen a napon a múltat felidézve, a művészet által megvilágítsa számunkra a jelent és a jövőt, de semmi nem fogható ezekhez a gyermeki hangokhoz, akik ma átadták nekünk Eminescu életművének örökérvényű üzenetét” – nyilatkozta Daniela Sopota tanfelügyelő.

A diákok szavaltak és megzenésített Eminescu-verseket adtak elő a rendezvény keretében, míg Florin Ardelean publicista a román nemzeti költő élettörténetéről tartott előadást. Az esemény végén Lucian Silaghi, a Bihar Megyei Kulturális Hagyományőrző és Népszerűsítő Központ vezetője mindenkit arra kért fel, hogy írjanak egy-egy bejegyzést a külön erre az alkalomra készített emlékkönyvbe.

Sz. G. T.