Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Miért jobb a kollégium?

Hamarosan kezdődik az új tanév a nagyváradi Partiumi Keresztény Egyetemen (PKE), és sokan érkeznek városunkba vidékről, más városokból sőt az országhatáron túlról is. Akik nem nagyváradiak azoknak plusz feladatot jelent a szállás kiválasztása, ahol egyetemi éveik alatt lakhatnak. A PKE rendelkezik kollégiummal is, ahol jelenleg is felújítások folynak, hogy a tanulók korszerű és lakályos környezetben tudják elsajátítani a tudást.

miert jobb a kollegium 1

Az egyetem kollégiumáról Pajzos Csaba, kollégiumi ügyvezetőt kérdeztük, aki elmondta, milyen rendszer szerint működik a kollégium és milyen változtatásokra számíthatnak a bentlakók a következő tanévben. A nyári szünet alatt több munkálatot is végeztek a kollégiumban és annak udvarán, többek között hat év után idén újrafestik az ebédlő megkopott falait, ahol ott jártunkkor is dolgoztak. Tervbe vették a lányok lakrészének átalakítását, ott ugyanis túlzsúfoltak a szobák. Négy ágy van minden teremben, ezek mellé már nem fér sem tanuló asztal, sem szekrény. A bentlakók létszámától függően igyekeznek majd néhány ágy helyére tanulóasztalokat és szekrényeket tenni. Pajzos Csaba elmondta, hogy a beiskolázások során hármasával helyezték el a bentlakókat, így ha a negyedik hely nem telik be egy szobában, kiveszik az ágyat és ott kapnak a lányok polcos asztalokat. Azt is megtudtuk, hogy hamarosan átköltöznek a lányok is abba az újabb kollégiumi épületbe, ahol már a fiúk évek óta laknak. A régi szárnyba, ahol eddig a lányok szobái voltak, a jövőben indítandó szakoknak szeretnének tantermeket biztosítani. A tervek között az is szerepel, hogy szállodákból leselejtezett bútorokkal szeretnék lakhatóbbá tenni a kollégiumi szobákat. Továbbá terve vették párok számára fenntartott koedukált szobák kialakítását is.

Pajzos Csabát arról is kérdeztük, hogy mi a tapasztalat azzal kapcsolatban, hogy a diákok a kollégiumot vagy az albérletet részesítik inkább előnyben? Kérdésünkre elmondta, hogy sok egyetemista választja az albérletet is, főleg a tehetősebb szülők gyerekei és az „egykék”. A kollégium az albérletekkel szemben nyújt egyfajta biztonságot is a diákoknak, ugyanis a szabályzat szerint, egy diák sem léphet ki éjszakára anélkül, hogy megadná az elérhetőségét és azt, hogy hova megy. A rendszer segíti az egyetemet, abban, hogy ha valaki esetleg reggelre nem kerülne elő, tudják megkeresni. Így a szülő is biztonságban tudhatja gyermekét.  Valamint a kollégiumban kantin is működik, ami naponta háromfogásos ebédet biztosít a diákoknak.

A kollégiumnak hatalmas előnye még az albérletekkel szemben az, hogy jóval olcsóbb, az árakról és a szabad helyekről Dohi Aliz, kollégiumi referenst kérdeztük. Kérdésünkre elmondta, hogy összesen 180 férőhelyes jelenleg a kollégium, ebből 108 hely a lányok számára van fenntartva, és 72 hely van fiúk számára. Az őszi felvételik előtt még van összesen 45 hely, amely az elsőéveseket várja. A kollégium ára 180 lej havonta egy diák számára, de a szabályzat alapján minden tanítási napon kötelezően meg kell, vegyenek egy ebédet is, ami 10 lej naponta, így a szoba és a napi egy ebéd összesen havonta 300–400 lejbe kerül a kollégistáknak, ami jóval az albérlet árak alatt van.

Nagyváradon egy albérlet átlagosan 100 euróba kerül egy személynek, és ehhez még jön a rezsi is, amit a kollégiumban nem kell külön fizetni. Így jóval gazdaságosabb megoldás a kollégium, de itt számolni kell azzal, hogy jelentősen lecsökken a magánszféra.

 Vincze-Nagy Anikó