Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Miért hatékony a feketekávé?

Egy amerikai kutatócsoport megtalálta azon természetes mechanizmust, amely alátámasztja, miért tart minke ébren a kávé.

A délutáni kávé általában új energiával tölti fel az embert, ám kutatók nemrégiben kimutatták, hogy az ember az első pillanatokban miért érzi magát inkább fáradtnak, mint felvillanyozottnak. A kutatóknak sikerült azonosítani állatkísérletekben egy olyan kémiai változást, mely átmenetet képez az ébrenlét és az alvás között. A kutatók kifejezetten az „ébresztő központokra” összpontosítottak, amik az agyban olyan szétszórt területek, melyek az alvás és az ébredés közötti finom átmenetet kontrollálják. Ezen agyi területek nélkül, alvási mintáink teljesen egyenetlenek lennének és bármely percben álomba zuhanhatnánk.

miert hatekony 1

Normál „éber” állapotban ezek a központok serkentő vegyületeket, ún. glutamátot szabadítanak fel, amik neurotranszmitterek, melyek az agysejtek közötti üzeneteket közvetítenek. Az ébresztő központokban a sejteket állandó kisülésre késztetik, így azok hatékonyan válaszolnak a mindennapos stimulációkra. Ugyanakkor a nap folyamán ezek a neuronok egy másik neurotranszmittert, az ún. adenozint is felszabadítják. Ez a vegyület természetes altató, mely ellensúlyozza a glutamát hatásait és lecsendesíti az aktív sejteket, így azok segítségével elálmosítja az embert.

Győri György