Nagyvárad, Kapucinus utca (ma Traian Moşoiu) 10. sz. (0359)467-222 reggeliujsag@gmail.com rss twitter Facebook Follow us:

Miből lett a deficit?

Mintegy három esztendővel ezelőtt, az ottományi posta bezárása kapcsán adtunk hírt, mekkora adósságokat görget maga előtt a Román Posta. Az országos feladatokat ellátó társaság 2012-re huszonkilencmillió eurós bevételkiesést könyvelt el. A csődöt úgy próbálták elkerülni, hogy folyamatosan átszerveztek, leépítettek, vagyis mindannyiszor a dolgozók hátán csattant az ostor. Pár napja derült ki, honnan származott a deficit tetemes hányada.

Illusztráció

Illusztráció

 

Két évvel ezelőtt több mint három és fél ezer alkalmazottjától vált meg az országos társaság, ami azt jelenti, hogy a 32 ezer dolgozójának a 12 százalékát bocsátotta el. Az elbocsátási hullám Bihar megyét is érintette, ugyanis míg megyénkben 60, addig országos szinten mintegy 2400 alkalmazott vállalta írásban, hogy kollektív elbocsátás útján váljon meg tőlük a cég, végkielégítés reményében.

Az elbocsátások célja, növelni a posta bevételeit, illetve csökkenteni a kiadásokat, valamint lefaragni a tartozásokat is.

Miközben folyamatosan csökkentették az alkalmazottak számát és bérét, a vezető beosztású postai alkalmazottak tízezer lejes vagy annál is nagyobb fizetéseket vittek haza úgy, hogy a megmaradt alkalmazottakat is folyamatosan kényszerszabadságra küldték.

Ezek alatt az évek alatt nemcsak pénzügyi nehézségekkel küzdött az országos társaság, de egyre több lett a vállalatvezetést érintő botrány is. A román hírcsatornákon megszellőztették például azt is, hogy a brassói hegyekben titkos bulit szerveztek a posta országos és regionális tótumfaktumai. A „megfáradt” vezetők egy 120 szobás bérelt turisztikai komplexumban „pihenték ki” a 29 millió eurós deficitet. Az esemény költségvetését lehetetlen volt felmérni, ugyanakkor magyarázat sem adott rá senki.

Azonban a Korrupcióellenes Hatóság a Román Posta esetében is tette a dolgát és nem is kevés sikerrel.

A Mediafax szerint a Román Posta egyik volt igazgatója Mihai Toader, egy 2008-as tranzakcióval 6,6 millió eurós kárt okozott a társaságnak, illetve az államnak. Nevezett egy ciprusi informatikai cégtől vásárolt berendezéseket, melyeket tizenkétszeres áron számlázott le az országos hivatalnak, a versenytárgyalások szabályait megkerülendő. Az így nyert összegen az országos hivatal három másik igazgatójával – Bărbuleţ Vasile, Marinescu Andrei, Lepădatu Emanoil – is osztozott. Nevezetteket tíz év, hat hónap szabadságvesztésre ítélte a bíróság. Az okozott kárt vissza kell téríteniük.

Azon települések pedig – beleértve a Bihar megyeieket is –, ahol az elsinkófált pénzek miatt most nincs hivatal, továbbra is várhatják a heti kétszeri mobil postát.

Az idejében nem kézbesített számlákkal, értesítőkkel okozott károkat vajon ki fizeti meg az embereknek?

Sütő Éva